nieuws

Indonesië in de ban van bedorven vlees

Slagersnieuws

JAKARTA – In Indonesië halen speciale bendes bedorven vlees uit de vuilnisbelten. Het vlees lag de afgelopen weken voor spotprijzen in markstalletjes. Ook vlees van groothandel Makro werd in beslag genomen.

JAKARTA – In Indonesië halen speciale bendes bedorven vlees uit de vuilnisbelten. Het vlees lag de afgelopen weken voor spotprijzen in markstalletjes. Ook vlees van groothandel Makro werd in beslag genomen.


Donderdag maakte het hoofd van de dienst Veeteelt en Visserij West-Jakarta bekend 6 kilo vlees van een Makrofiliaal in West-Jakarta in beslag te hebben genomen, zo meldt het Reformatiorisch Dagblad. Diverse Indonesische kranten waaronder kwaliteitskrant Kompas meldden de inbeslagname van het vlees in het Makrofiliaal. ‘Supermarkt verkoopt kapot vlees’, kopte de lokale krant Warta Kota met koeienletters. Het vlees zou een te hoge zuurgraad hebben en voor consumptie ongeschikt zijn. ‘Het zou snel uit de schappen worden gehaald’, zo verklaarde assistent-filiaalmanager Denny Priatna van het Makrovestiging aan Kompas.
Het nieuws over het bedorven vlees in de kwaliteitsgroothandel gebeurt in een ramadanmaand die is overschaduwd door voedselschandalen. Inspecteurs van de dienst veeteelt en visserij doen elk jaar ontdekkingen van bedorven vlees in Jakarta en omstreken. Maar dit jaar blijkt de handel in bedorven vlees uit de hand gelopen.
In Jakarta blijken georganiseerde groepen al wekenlang bedorven vlees uit vuilnisbelten te plukken, te plastificeren en het als vers vlees te verkopen voor spotprijzen. Met name het vuilnis van restaurants en hotels is het doelwit geworden van de straatscharrelaars, die het vlees opnieuw koken en met chemische middelen bewerken. Minderbedeelde Jakartanen bezwijken in groten getale voor de voordeelprijzen van dit vlees.
De provinciale overheid van groter Jakarta maant nu de honderden hotels en restaurants om hun vuilnis beter te bewaken.

 

Reageer op dit artikel