nieuws

Ilona van Rhee eerste vrouwelijke Groene Weg slager

Slagersnieuws

DEVENTER – De droom van Ilona van Rhee (37) is uitgekomen: donderdag 25 september opent ze haar slagerij van De Groene Weg aan de Smedenstraat, naast de Natuurwinkel.

Ilona van Rhee eerste vrouwelijke Groene Weg slager

DEVENTER – De droom van Ilona van Rhee (37) is uitgekomen: donderdag 25 september opent ze haar slagerij van De Groene Weg aan de Smedenstraat, naast de Natuurwinkel.

De slagerij in Deventer is de dertiende vestiging van De Groene Weg, een franchisegroep met biologische slagerijen in heel Nederland. Ilona van Rhee is de eerste vrouwelijke zelfstandige slager binnen de biologische onderneming. De Groene Weg heeft de afgelopen vier jaar met duidelijkere regels en een herkenbaarder profiel een metamorfose ondergaan. Formulemanager Frans Witteveen liet in juni in Slagerswereld.nl weten jaarlijks 1 of 2 slagerijen aan de 12 bestaande Groene Weg slagerijen toe te willen voegen.

Vrouw als zelfstandige slager
Ilona van Rhee is dus de volgende. En het is sowieso best bijzonder dat een vrouw een slagerij begint. Waar zie je dat nou? ‘Ik denk dat mensen wel even verbaasd staan te kijken wanneer ze mij zien als zelfstandig slager’, bevestigt Van Rhee in De Stentor. Van Rhee – geboren en nog steeds woonachtig in het Achterhoekse Wehl – was zestien jaar toen ze kennis maakte met het slagersambacht. Ze solliciteerde bij Super de Boer in Arnhem als caissière. De baas van die supermarkt zag echter een slagerstalent in haar. In plaats van achter de kassa belandde Ilona van Rhee achter het vleesvitrine. Twee jaar later ging ze naar de Slagersvakschool.

Advertentie in Slagerswereld
Op dat moment trad Van Rhee ook in dienst bij De Groene Weg in Arnhem. Tien jaar later ging ze aan de slag bij een keurslager in Ede. Bij beide slagers had ze het naar haar zin, maar steeds was er die brandende ambitie om zelf een slagerij te bestieren, en wel een biologische. ‘Het respect voor dieren zit er altijd al in. Zo ben ik opgevoed.’
Toen ze twee jaar geleden in het vakblad Slagerswereld.nl op een advertentie van De Groene Weg stuitte, hoefde ze dan ook niet lang na te denken. De franchisegroep wilde ergens in Nederland een nieuwe vestiging openen en zocht nog een partner. Nu, twee jaar later, mag Van Rhee zich eigenares van een slagerij noemen. Dat de keus op De Groene Weg in Deventer viel bevalt haar wel. ‘Deventer is een mooie, historische stad. Het is hier goed toeven. De mensen zijn prettig.’

Toekomst
Van Rhee heeft er vertrouwen in dat haar winkel goed gaat lopen, ondanks eerdere berichten in de media dat biologisch voedsel niet per se voedzamer is dan ‘gangbaar’ eten. ‘Ik denk dat genoeg mensen bewust hun eten uitzoeken. Dat we naast de Natuurwinkel zitten is een voordeel. Ik verwacht dat wij elkaar versterken.’

 

Reageer op dit artikel