nieuws

Iers rundvlees: KNS stelt slager gerust

Slagersnieuws

HOUTEN – Eerder deze week heeft de Ierse overheid bekend gemaakt dat bij drie van elf Ierse rundveebedrijven te hoge dioxine gehaltes zijn aangetroffen. Het vlees van deze bedrijven wordt niet in de handel gebracht.

Iers rundvlees: KNS stelt slager gerust

HOUTEN – Eerder deze week heeft de Ierse overheid bekend gemaakt dat bij drie van elf Ierse rundveebedrijven te hoge dioxine gehaltes zijn aangetroffen. Het vlees van deze bedrijven wordt niet in de handel gebracht.

Op basis van het huidige standpunt van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) op dit moment voor slagers geen aanleiding het Ierse rundvlees te mijden. Slagers die géén rundvlees van Ierse herkomst verkopen, kunnen hun klanten eventueel adviseren over de exacte herkomst van het rundvlees, laat de KNS weten.

De dioxinebesmetting in Iers varkensvlees werd veroorzaakt door olie. Dat heeft de Ierse Voedsel en Warenautoriteit uitgezocht. Mogelijk moeten door de vervuiling nog 100.000 varkens geruimd worden. In een klein bedrijfje dat varkensvoer produceert was industriële olie in het voer terechtgekomen. Het vervuilde voer kwam in bijna twintig varkensboerderijen in Ierland en Noord-Ierland terecht. De vervuilde producten zijn ondertussen vrijwel allemaal uit de markt genomen. Ierland heeft al het varkensvlees teruggeroepen. De vervuiling werd door een Nederlands bedrijf ontdekt. Daarna waarschuwde de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) Ierland en de EU.

 

Reageer op dit artikel