nieuws

Hoogste economische groei in vijf jaar

Slagersnieuws

SLAGERSWERELD – De Nederlandse economie heeft in het eerste kwartaal van 2006 de sterkste groei laten zien van de afgelopen vijf jaar. Afgezet tegen dezelfde periode in 2005 is de economie met 2,9 procent gegroeid.

SLAGERSWERELD – De Nederlandse economie heeft in het eerste kwartaal van 2006 de sterkste groei laten zien van de afgelopen vijf jaar. Afgezet tegen dezelfde periode in 2005 is de economie met 2,9 procent gegroeid.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek laten weten. Het gaat om de eerste ramingen van de kwartaalrekeningen. In vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar bedroeg de economische groei slechts 0,2 procent. De groei op kwartaalbasis ligt beduidend lager dan in de drie voorgaande kwartalen, aldus het CBS. Volgens president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) moet daaruit niet de conclusie worden getrokken dat de groeicijfers teleurstellend zijn. Hij zei dat donderdag 11 mei bij de presentatie van het jaarverslag van DNB. Econoom M. Vergeer van het CBS schrijft het lage groeicijfer van kwartaal op kwartaal voor een deel toe aan de grilligheid van de meetmethode. ‘We hebben er allerlei correcties op los moeten laten’, legde hij uit. ‘Zo had het vierde kwartaal minder werkdagen.’

Meer banen
Ook de werkgelegenheid neemt steeds sneller toe. Er waren afgelopen kwartaal 85.000 banen meer dan vorig jaar. De belangrijkste oorzaak van de toename is de zeer sterke groei van het aantal uitzendbanen. Uitzendkrachten werken vaak in deeltijd. ‘Bij een goed draaiende economie ligt krapte op de arbeidsmarkt weer op de loer’, waarschuwde Wellink. De economische groei werd in het eerste kwartaal gedreven door extra bestedingen van consumenten. Ze gaven 2,9 procent meer uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Het geld werd vooral gestoken in auto’s, meubelen, kleding en consumentenelektronica.

Reageer op dit artikel