nieuws

Hersenen krimpen bij vegetariërs

Slagersnieuws

OXFORD – Wetenschappers aan de universiteit van Oxford hebben ontdekt dat mensen met een tekort aan vitamine B12 zes keer meer kans hebben op het krimpen van hun brein.

OXFORD – Wetenschappers aan de universiteit van Oxford hebben ontdekt dat mensen met een tekort aan vitamine B12 zes keer meer kans hebben op het krimpen van hun brein.

B12 zit vooral in lever, vis en melk. Vegetariërs en veganisten hebben dus een verhoogde kans op een B12-tekort, aldus de Belgische website Het Laatste Nieuws. Het tekort is gevaarlijk en kan leiden tot bloedarmoede en een ontsteking van het zenuwsysteem. Vegetariërs nemen best genoeg zuivel op om geen (groot) tekort te krijgen. Voor veganisten zijn er gist-extracten en met B12-verrijkte soja en ontbijtgranen. Hen wordt ook aangeraden B12-vitamines te slikken.
De Britse onderzoekers ontdekten de link bij het afnemen van geheugentesten en hersenscans bij 107 mensen tussen 61 en 87 jaar. Vijf jaar laten werden de testen opnieuw afgenomen. Toen bleek dat de personen met een B12-tekort meer kans hadden op kleinere hersenen. Hoeveel kleiner, en welke impact dit heeft werd er niet bij vermeld.
Overigens leidt volgens de onderzoekers overgewicht en overmatig alcoholgebruik ook tot het krimpen van de hersenen. Juist vegetariërs leven wat dat betreft meestal gezonder dan gemiddeld.

 

 

Reageer op dit artikel