nieuws

Grote verschillen in schouderham

Slagersnieuws

DOETINCHEM – Uit een schouderhamtest van de Consumentenbond blijkt dat de prijsverschillen opvallend groot zijn en sterk samenhangen met de kwaliteit.

Grote verschillen in schouderham

DOETINCHEM – Uit een schouderhamtest van de Consumentenbond blijkt dat de prijsverschillen opvallend groot zijn en sterk samenhangen met de kwaliteit.

Proef Schouderham, verkrijgbaar bij EkoPlaza, is de duurste en beste met een 8,5 voor €2,85 per 100 gram. Onderaan eindigt de Jumbo Schouderham (vers) met een 4. Voor de meeste schouderham geldt: met twee plakjes schouderham krijgen consumenten bijna een gram zout binnen, schrijft de Consumentenbond.

Hammakers injecteren schouderham met pekel waarbij ze ook water toevoegen, sommigen voegen met het zout extra veel water toe. De waterige schouderham van C1000 Basis is een van de goedkoopste en bestaat voor eenderde uit water en andere toevoegingen. De meeste toevoegingen zitten in de Compaxo Schouderham, verkrijgbaar bij onder meer Plus en Supercoop. Deze ham bevat achttien toevoegingen als fosfaat, aardappelzetmeel en eiwitten uit soja. Proef schouderham bevat twee toevoegingen.

Oordeel
In de test is de vocht/eiwitverhouding bepaald om een oordeel te geven over de hoeveelheid water ten opzichte van de hoeveelheid vlees. Daarnaast is zout-, vet- en suikergehalte van schouderham onderzocht. Ook is het dierenwelzijn meegewogen in het Testoordeel.

De Consumentenbond besteed in de Consumentengids van maart 2012 aandacht aan het onderzoek naar schouderham.

Reageer op dit artikel