nieuws

Gouden Slagersring opnieuw voor Johan van Uden

Slagersnieuws

UTRECHT – De Gouden Slagersring is in Utrecht een prooi geworden voor Johan van Uden. Op de beursvloer van de Slavakto ging het felbegeerde kleinood voor de tweede maal naar de bedrijfsleider van Chateaubriand uit Heemstede. Eigenaresse Adele Teekens (ook op foto) deelde mee in de feestvreugde.

Gouden Slagersring opnieuw voor Johan van Uden

UTRECHT – De Gouden Slagersring is in Utrecht een prooi geworden voor Johan van Uden. Op de beursvloer van de Slavakto ging het felbegeerde kleinood voor de tweede maal naar de bedrijfsleider van Chateaubriand uit Heemstede. Eigenaresse Adele Teekens (ook op foto) deelde mee in de feestvreugde.

De Crème brûlée van kalfslever (recept zie onderaan de tekst) won het van de 63 andere innovatieve slagersproducten.‘Een product met vlees, dat zowel als aperitief als als dessert gebruikt kan worden. Het past in de culinaire trend van dit moment waarin de slager steeds meer traiteur wordt,’ aldus de jury. Veel bezoekers van de Slavakto hebben het winnende product na de uitreiking geproefd. De meesten waren enthousiast.  

Johan van Uden wordt op de beursvloer naar voren gehaald om de Gouden Slagersring in ontvangst te nemen

 

De Crème brûlée van kalfslever baarde opzien tijdens de eerste uren van de Slavakto. 

Paul van Trigt van het Broederschap van de Gouden Slagersring feliciteert Johan van Uden op de eerste dag van de Slavakto

Het was al de tweede maal dat een dolgelukkige Johan van Uden won. Hij had te kennen gegeven graag op herhaling te gaan. ‘Ik wil graag anders zijn, bovendien vragen de klanten om vernieuwing. Het geheim is om de juiste smaak te creëren door de goede ingrediënten bij elkaar te krijgen,’ aldus de winnaar, die uitlegde dat het winnende product geschikt is als aperitief én als dessert. ‘Als aperitief in een wat kleinere uitvoering, en het kan zowel koud als warm opgediend worden.’ 

Op de vorige Slavakto won Van Uden eveneens. In 2007 was het de tapenade van rundvlees die de jury verraste. Het is de vijfde keer dat iemand de ring voor de tweede maal wint. A.B. Vink, B.I.J. Janssen, J. Hiemstra en Paul van Trigt gingen Johan van Uden voor. Nooit eerder echter won een slager de prijs twee keer achter elkaar. De Gouden Slagersring, die Van Uden zojuist om zijn vinger kreeg, zal terechtkomen in een vitrinekast in zijn woonkamer, die hij er speciaal voor liet maken. ‘Ik ben er trots op, het is een waardering voor mijn creativiteit. Dragen doe ik de ring niet. Dat vind ik zonde en bovendien krijg ik hem heel moeilijk af.’

Harrie Leijten: ‘De wedstrijd om de Gouden Slagersring is springlevend.’

Hoofdredacteur Harrie Leijten van Slagerswereld.nl hamerde op het belang van innovatie voor de slager. ‘De consument snakt naar verrassingen en een slager die niet innoveert krijgt het lastig. Vernieuwen is de brug naar de toekomst. Als sinds 1952 organiseren wij de wedstrijd om de Gouden Slagersring en deze jaargang bewijst dat het evenement nog steeds leeft.’

De ambachtelijke slagerij had zich dit jaar helemaal uitgeleefd op het gebied van innovatie. Soms met zeer bijzondere producten, zoals een spaghettiburger, carpaccio tricolore, Neanderthaler, kindergehakttaart en zuurkoolworst. ‘Er was een duidelijke trend naar culinaire producten met vlees,’ aldus de jury die onder voorzitterschap stond van Simon Muilwijk en verder bestond uit Felix Wilbrink (culinair journalist van de Telegraaf), Emke Janssens (eindredacteur van Slagerswereld.nl) en de slagers Theo de Roode en Tom Hormes.

De Gouden Slagersring wordt mede mogelijk gemaakt door Verstegen Spices & Sauces en de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS). De wedstrijd om de Gouden Slagersring wordt georganiseerd door Slagerswereld.nl, in samenwerking met het Broederschap van de Gouden Slagersring. 

Het winnende recept:

Crème brûlée van kalfslever

1 liter Volle melk
1 liter Slagroom ongezoet
150 gram Suiker
400 gram Eigeel
1  Vanillestokje
600 gram verse kalfslever zonder aders en vellen
Glaasjes of amusebakjes om te vullen

Bereiding
Kalfslever fijn cutteren met een scheutje melk, kan ook in keukenmachine. De rest van de melk, halve liter slagroom en opengesneden vanillestokje aan de kook brengen in een pannetje. Eigeel, suiker, rest slagroom en fijn gecutterde kalfslever goed mengen, tot suiker is opgelost. Kokende massa erbij voegen en goed mengen, vanillestokje eruit halen. Uitschenken in de bakjes. Direct 90 minuten garen in warme oven van 98 graden Celsius.
Af laten koelen. Afbranden met een campinggasbrandertje. Koud opeten is het lekkerst, warm kan ook 10 minuten 160 graden Celsius. Te gebruiken als dessert, goede combinatie met Elzaswijn.
Ook lekker als koud aperitiefhapje bij een glaasje champagne.

Motivatie
Dessert als een origineel slagersproduct, met een gedeelte kalfslever.Gemakkelijk en snel te bereiden en met een culinaire uitstraling.

 

Lees ook: Slagers creatief in strijd om Gouden Slagersring

Naar dossier Gouden Slagersring

Meer berichten over Slavakto

Later meer
 

Reageer op dit artikel