nieuws

Gezondheidsrisico varkensvlees met vogel-tbc klein

Slagersnieuws

DOETINCHEM – De risico’s van de ‘vogel-tbc’-bacterie bij varkens zijn voor consumenten van varkensvlees en voor slachthuispersoneel uitermate klein.

Gezondheidsrisico varkensvlees met vogel-tbc klein

DOETINCHEM – De risico’s van de ‘vogel-tbc’-bacterie bij varkens zijn voor consumenten van varkensvlees en voor slachthuispersoneel uitermate klein.

De bacterie kan bij de mens alleen ziekte veroorzaken als er sprake is van een sterk verminderde weerstand, concludeert bureau Risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Controle tijdens slacht
De bacterie die ‘vogel-tbc’ veroorzaakt (Mycobacterium avium) komt in Nederland incidenteel voor bij varkens. Door het insnijden van de lymfknopen wordt bij de slacht van varkens gecontroleerd of er een infectie is met ‘vogel-tbc’. Omdat het zelden voorkomt en het risico zeer gering is, adviseert BuRO om voortaan de lymfknopen van varkens niet meer in te snijden.

Lees meer over vogeltubercolose op de website van de NVWA.

Reageer op dit artikel