nieuws

Geen EU-etiket op vlees

Slagersnieuws

BRUSSEL – Er komt geen EU-etiket op vlees. De Europese Commissie ziet af van het idee om op voeding een ‘Made in EU’-label toe te staan.

Geen EU-etiket op vlees

BRUSSEL – Er komt geen EU-etiket op vlees. De Europese Commissie ziet af van het idee om op voeding een ‘Made in EU’-label toe te staan.

Het omstreden plannetje ontbreekt in een voorstel voor etikettering van voeding, dat volgende week verschijnt. De Brusselse nieuwsbrief Agrafacts meldde dat maandag.

Ophef
Idee was dat ‘Made in EU’ in de plaats zou komen van bijvoorbeeld ‘Made in Holland’. Het idee lekte eind vorig jaar uit en zorgde voor ophef. Onder meer Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) verklaarde zich tegenstander. Ze vindt de aanduiding te algemeen: ‘De trend is toch om te kijken waar een product precies vandaan komt. Lange afstanden zijn slecht voor het milieu.’

Het voorstel voor voedingsetiketten behelst wel, zoals verwacht, dat de voedingswaarde zichtbaar is op de voorkant van verpakkingen. Het etiket moet in elk geval informatie geven over de energiewaarde, suiker, vet, zout en verzadigde vetzuren.  Nu zijn de gegevens vaak weggestopt in kleine letttertjes op de achterkant van de verpakking. De verbeterde informatie moet overgewicht helpen voorkomen.

 

Reageer op dit artikel