nieuws

FAO verwacht stijging vleesprijzen

Slagersnieuws

DOETINCHEM – De VN-landbouworganisatie FAO verwacht dat de vleesprijzen in de wereld dit jaar verder zullen stijgen.

FAO verwacht stijging vleesprijzen

DOETINCHEM – De VN-landbouworganisatie FAO verwacht dat de vleesprijzen in de wereld dit jaar verder zullen stijgen.

In april werd het hoogste indexcijfer 136 (1998-2000=100) bereikt. De FAO schrijft dit in de Food Outlook 2008. Sinds juni 2006 vertoont dit indexcijfer een sterke stijging. De organisatie schrijft deze stijging toe aan hogere voerprijzen, waardedaling van de Amerikaanse dollar en de grotere vraag in ontwikkelingslanden (met name in Azië). De ontwikkelingen verschillen wel sterk per sector. Pluimveevlees staat met een stijging van 28 procent in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2007 bovenaan. Schapenvlees volgt met 17 procent. Vooral de droogte vorig jaar in Australië speelt hierbij een rol. Rund- en varkensvlees stegen 7 procent in prijs.

De productie van rundvlees steeg in 2007 met 2,3 procent. Voor dit jaar is een groei met 1,1 procent naar 68 miljoen ton voorzien. De FAO schrijft deze groei geheel toe aan ontwikkelingslanden. De wereldproductie varkensvlees stijgt dit jaar met 1,8 procent naar 101 miljoen ton. In 2007 registreerde de organisatie nog een daling van 3 procent, vooral als gevolg van de massale slachtingen in China na een PRRS-epidemie. Pluimvee is de eenvoudigste bron aan dierlijke eiwitten. De productie steeg in 2007 met bijna 4 procent. Deze groei is evenredig over de wereld verdeeld.

Reageer op dit artikel