nieuws

Europarlementariër stelt vragen over besmet kippenvlees

Slagersnieuws

BRUSSEL – Europarlementariër Kartika Liotard heeft aan de Europese Commissie (EC) gevraagd of de veiligheid van de Nederlandse consument nog wel gegarandeerd is.

Europarlementariër stelt vragen over besmet kippenvlees

BRUSSEL – Europarlementariër Kartika Liotard heeft aan de Europese Commissie (EC) gevraagd of de veiligheid van de Nederlandse consument nog wel gegarandeerd is.

Ze doelt hiermee op het onderzoek van de Consumentenbond dat aantoonde dat kippenvlees in bijna alle gevallen besmet is met de ESBL-bacterie, schrijft vmt.nl. In een brief aan de EC verzoekt de Europarlementariër stappen te ondernemen om burgers te beschermen tegen antibioticaresistentie van bacteriën in voedsel. ‘De Europese Commissie moet serieus overwegen of ze preventief antibioticagebruik in de veeteelt niet verder aan banden moet leggen’, aldus Liotard.

Liotard breekt een lans voor biologische veeteelt. ‘Voorstanders van intensieve veehouderij beweren vaak dat het besmettingsrisico bij biologische landbouw even hoog is. In dit geval was een op de acht biologische stukken vlees besmet, tegenover 99% van het vlees uit de intensieve veeteelt. Dat toont aan dat biologische veeteelt om die reden veel meer gestimuleerd moet worden.’

De vragen die Liotard stelde betreffen onder meer of de EC op de hoogte is van het nieuws rondom de ESBL-besmetting van kippenvlees, hoe de veiligheid van de Nederlandse consument gegarandeerd kan worden en welke stappen de EC gaat nemen om de resistentie van bacteriën in voedsel tegen te gaan.

Reageer op dit artikel