nieuws

Europa worstelt met ‘kloonvlees

Slagersnieuws

BRUSSEL – Europa worstelt met de vraag of vlees en melk van gekloonde dieren moeten worden toegelaten. Deze week gaven de Amerikaanse autoriteiten het groene licht voor producten van gekloonde dieren, maar in de EU rijst daartegen verzet.

Europa worstelt met ‘kloonvlees

BRUSSEL – Europa worstelt met de vraag of vlees en melk van gekloonde dieren moeten worden toegelaten. Deze week gaven de Amerikaanse autoriteiten het groene licht voor producten van gekloonde dieren, maar in de EU rijst daartegen verzet. Dat meldt de zaterdageditie van de Volkskrant. De FDA, het Amerikaanse Federale bureau dat de voedselveligheid bewaakt, besloot deze week dat voedselproducten van gekloonde dieren geen gevaar opleveren voor de gezondheid. Dat was ook de voorlopige conclusie van het Europese agentschap voor voedselveiligheid EFSA, al constateerde die wel meer ziektegevallen en sterfte onder gekloonde dieren. 
 
Verbod
Milieuorganisaties eisen een verbod op voedsel van gekloonde dieren. Maar het EFSA onderstreept dat het nog geen eindoordeel heeft geveld. Tot eind februari kunnen alle partijen reageren op de voorlopige conclusie in haar rapport. Pas daarna zal het EFSA zijn eindoordeel geven. 
 
Ethisch
EGE, een andere adviesraad van de Europese Commissie, heeft alvast een negatief oordeel gegeven over de productie van voedsel afkomstig van gekloonde dieren. ‘Gezien het huidige niveau van lijden en gezondheidsproblemen van dierlijke klonen twijfelen de adviseurs of het klonen van dieren voor de voedselvoorziening ethisch is gerechtvaardigd’.
 
Verspilling
Volgens een woordvoerster van de Europese Commissie gaat het nog heel lang duren voor er conclusies worden getrokken. Eerst wil de Commissie het oordeel van het EFSA afwachten, evenals de resultaten van een opinie-onderzoek onder EU-burgers. Volgens de Commissie worden er tot nog toe geen voedselproducten van gekloonde dieren verhandeld. Deskundigen verwachten dat dit niet snel zal gebeuren. ‘Het is te duur om dieren te klonen en hun vlees te verkopen. Dat zou pure verspilling zijn’, zegt een specialist.
 

Lees ook: Vlees gekloonde dieren veilig voor consument

Reageer op dit artikel