nieuws

Eko-biefstuk moet 4 maanden grazen

Slagersnieuws

WASHINGTON – Een biologische biefstuk heeft minstens vier maanden per jaar in het weiland gegraasd. Deze regel staat in de nieuwe Amerikaanse definitie van wat biologisch is en wat niet.

Eko-biefstuk moet 4 maanden grazen

WASHINGTON – Een biologische biefstuk heeft minstens vier maanden per jaar in het weiland gegraasd. Deze regel staat in de nieuwe Amerikaanse definitie van wat biologisch is en wat niet.

Na een lang debat scherpte het Amerikaanse ministerie van landbouw de definitie aanzienlijk aan. Biologisch vlees is voortaan afkomstig van vee dat een derde van het jaar buiten in de wei heeft gegraasd.

Dertig procent van het voedsel van deze dieren moet afkomstig zijn uit grazen. De oude regels stelden dat de dieren alleen ‘toegang tot de weide’ moesten hebben.

Groei
De biologische markt is de laatste twintig jaar in de VS exponentieel gegroeid. Veel consumenten meten zich een gezonder dieet aan en kiezen daarvoor biologische producten, die worden verbouwd zonder pesticiden, hormonen, antibiotica of biotechnologieën.

In 2008 werd 24 miljard dollar omgezet in deze markt. Het aandeel van biologische producten in de algehele verkoop van voedingsmiddelen was 3,5 procent, maar groeit nog steeds.

De nieuwe regels treden in juni in werking. Boeren krijgen een jaar de tijd om ze in hun bedrijven door te voeren.

Lees ook:
Gangbaar varkensvlees beter voor klimaat dan biologisch (22 januari 2010)
Tussensegment vlees bedreigt biologisch (21 januari 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over biologisch

Reageer op dit artikel