nieuws

Ehec-zieken door filet américain

Slagersnieuws

HASSELT – De gevreesde ehec-bacterie is in België opgedoken. In Vlaams Limburg zijn 21 mensen besmet, vermoedelijk na het eten van filet américain.

HASSELT – De gevreesde ehec-bacterie is in België opgedoken. In Vlaams Limburg zijn 21 mensen besmet, vermoedelijk na het eten van filet américain.
 
Van de 21 vastgestelde gevallen zijn er drie met het ernstigere hemolytisch-uremisch syndroom. Twee patiënten liggen op intensive care, nog drie patiënten worden op andere afdelingen behandeld met nierdialyse. Niemand zou in levensgevaar zijn. Vorig jaar zorgde de uitbraak van ehec in Europa voor duizenden zieken en meer dan vijftig sterfgevallen. Toen werden kiemgroenten aangewezen als een mogelijke oorzaak.

Pathogeen
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldt dat de eerste monsternemingen positief bevonden werden op E.coli O 157, het meest bekende pathogeen van de EHEC-bacterie. Volgens een woordvoerder van de FAVV komen er elk jaar gevallen van besmetting met dat pathogeen voor. ‘Het is het meest bekende van de bacterie’, aldus Busschots in De Volkskrant. Ze merkt op dat de bacterie die vorig jaar in Duitsland uitbrak, een andere, zeldzamere pathogeen was. 

Reageer op dit artikel