nieuws

Eenderde supermarktkipfilet bevat vreemde stoffen

Slagersnieuws

DEN HAAG – Eén op de drie verse kipfilets in de supermarkt bevat materiaal dat er niet in thuishoort. Dat meldt de Consumentenbond maandag op basis van onderzoek. Het is niet bekend om wat voor materiaal het gaat, maar het lijken volgens de belangenorganisatie watervasthoudende stoffen.

Eenderde supermarktkipfilet bevat vreemde stoffen

DEN HAAG –  Eén op de drie verse kipfilets in de supermarkt bevat materiaal dat er niet in thuishoort. Dat meldt de Consumentenbond maandag op basis van onderzoek. Het is niet bekend om wat voor materiaal het gaat, maar het lijken volgens de belangenorganisatie watervasthoudende stoffen.

De onderzochte kipfilets bestaan soms voor meer dan tien procent uit het ‘vreemde’ materiaal. Er is niet onderzocht hoe de stoffen in de kipfilets terechtkomen. De bond vraagt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vaker onaangekondigd te controleren. Aan vlees mag iets worden toegevoegd wanneer dat duidelijk op de verpakking wordt vermeld. Het vlees heet dan een ‘bereid product’. Aan verse producten mag niets worden toegevoegd. Als dat wel gebeurt, wordt de Warenwet overtreden.

Waterbinders

Door de toevoeging van watervasthoudende stoffen kunnen mensen met een voedselallergie een reactie krijgen. Ook wordt het product duurder door een toename in gewicht zonder dat het meer kip bevat. Bovendien bevatten waterbinders soms eiwitten van andere dieren. Het merk dat volgens de bond op alle punten redelijk tot zeer goed scoort en waarin geen onbekend materiaal is aangetroffen, is de biologische kip van Albert Heijn van 25 euro per kilo. De kipfilet van Volwaard van 9,50 euro per kilo scoort bijna net zo goed, maar in deze kip zit wel onbekend materiaal.

De bond testte 220 kipfilets van elf merken. De filets werden onderzocht op versheid, ziekmakende bacteriën en resten van antibiotica. Bij de merken Vleeschmeesters, Dynamic Meat, Volwaard, de gewone kipfilets van Albert Heijn, Bio+ en Jumbo werd onbekend materiaal gevonden. De leveranciers ontkennen volgens de Consumentenbond dat er iets aan de kip is toegevoegd. Bij de kipfilet van AH Biologisch, Aldi, C1000, Plus en Super is geen ander materiaal aangetroffen. Een deel van de onderzochte kip blijkt besmet met ziekmakers. Het gaat om de bacterie campylobacter en salmonellabacteriën, die in kleine hoeveelheden in de kip zijn aangetroffen. De kipfilet van Aldi en de biologische kip van de natuurvoedingswinkel Dynamic scoren hierbij volgens de bond onder de maat. Bovendien waren een aantal filets van Dynamic Meat bedorven.

 

Reageer op dit artikel