nieuws

Drastische zoutverlaging vlees zonder smaakverlies

Slagersnieuws

WAGENINGEN – Onderzoekers van het Top Instituut Food and Nutrition hebben een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee een drastische natriumverlaging (25% minder zout) gerealiseerd kan worden zonder smaakverlies. Het geldt ook voor vleesproducten.

Drastische zoutverlaging vlees zonder smaakverlies

WAGENINGEN – Onderzoekers van het Top Instituut Food and Nutrition hebben een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee een drastische natriumverlaging (25% minder zout) gerealiseerd kan worden zonder smaakverlies. Het geldt ook voor vleesproducten.

De Nederlandse vinding berust op een slimme manier van het verdelen van zout in het voedingsproduct, waardoor het zout beter geproefd wordt en er dus minder toegevoegd hoeft te worden aan het product. Er wordt geen gebruik gemaakt van zoutvervangers of andere toevoegingen zoals smaak- en/of geurstoffen. Hiermee draagt deze innovatie in belangrijke mate bij aan de wens van overheid en consument om tot een lagere zoutinname per dag te komen. De nieuwe technologie is met name geschikt voor niet-vloeibare producten, zoals brood, kaas, worst en snacks. Deze technologie kan op eenzelfde wijze toegepast worden om suiker te verlagen in voedsel.

Bijna alle voedingsproducten bevatten zout. Dagelijkse producten zoals vlees, brood, vleeswaren, kaas, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden bevatten hoge zoutconcentraties en dragen daardoor voor zo’n 70% bij aan onze dagelijkse zoutinname. Zoutverlaging zonder smaakverlies is een moeilijke opgave voor de voedingsmiddelenindustrie omdat er geen goede zoutvervangers voor handen zijn. Daarnaast speelt zout een belangrijke rol in de houdbaarheid en structuur van voedsel.
 

Reageer op dit artikel