nieuws

Dierenartsen willen slachtmethode op etiket

Slagersnieuws

HOUTEN – Er moet een etiket voor vleesproducten komen waarop vermeld is of het dier bedwelmd of ritueel geslacht is. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).

Dierenartsen willen slachtmethode op etiket

HOUTEN – Er moet een etiket voor vleesproducten komen waarop vermeld is of het dier bedwelmd of ritueel geslacht is. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).

Volgens de dierenartsen is dit nodig omdat consumenten zich vaak niet van bewust zijn van het feit dat dieren onbedwelmd geslacht zijn. De KNMvD stelt dat in Nederland jaarlijks naar schatting zo’n twee miljoen dieren onbedwelmd geslacht worden waarna dit vlees ‘onherkenbaar in de gangbare consumptiekanalen terechtkomt’, meldt Meat & Meal.

Nadelig
In het komende nummer van Tijdschrift voor Diergeneeskunde, het blad van de vereniging, wordt een overzicht gegeven van literatuurgegevens over onverdoofd slachten. Daaruit blijkt dat vooral voor runderen het onbedwelmd ritueel slachten nadelig is. Vorig jaar vroegen de dierenartsen al om een verbod omdat deze manier van slachten ‘het welzijn van dieren op onaanvaardbare wijze aantast’.

Voorstel verbod
De Partij voor de Dieren viel de dierenartsen bij en diende een wetsvoorstel in om een verbod in te voeren. Dat voorstel ligt nog bij de Tweede Kamer, aldus de KNMvD. De dierenartsen vinden dat zo lang het ritueel onbedwelmd slachten in Nederland is toegestaan, consumenten op basis van duidelijke etikettering moeten kunnen kiezen tussen vlees dat afkomstig is van een bedwelmd of onbedwelmd geslacht dier.

‘Consumenten willen tegenwoordig kunnen kiezen voor duurzaam geproduceerd voedsel en dierwelzijn speelt hierbij een belangrijke rol’, aldus de KNMvD.

 

Reageer op dit artikel