nieuws

COV verwerpt Vleeswijzer

Slagersnieuws

ZOETERMEER – De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) verwerpt de gisteren geïntroduceerde Vleeswijzer van Varkens in Nood.

COV verwerpt Vleeswijzer

ZOETERMEER – De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) verwerpt de gisteren geïntroduceerde Vleeswijzer van Varkens in Nood.

‘Dit is het zoveelste initiatief van de anti-vlees lobby om consumptie van vlees te ontmoedigen’, zegt secretaris Richard van der Kruijk tegen Meat & Meal. ‘De vleeswijzer gooit producten op een hoop en gaat daarbij volledig voorbij aan de differentiatie die we in Nederland binnen de verschillende productieketens kennen’, aldus Van der Kruijk. Tevens wordt volgens hem het belang en aantoonbare rol van vlees in een verantwoord en gezond voedingspatroon bewust buiten beschouwing gehouden. Ook de banner op de website van Varkens in Nood waarop minister Gerda Verburg de Vleeswijzer zogenaamd aanprijst, is verwerpelijk, vindt de COV.  ‘Alsof de Minister achter de inhoud zou staan.’

Complex
Dat een organisatie als Varkens in Nood beoordelingen geeft aan vlees, vindt de COV niet juist. ‘We hebben het hier over een complexe materie waarover wetenschappelijk nog absoluut geen consensus bestaat. In ieder geval wordt wél het dilemma duidelijk tussen aandacht voor welzijn en zorg voor milieu’, zegt Van der Kruijk.

Voorop
De Nederlandse vleessector loopt in vergelijking met veel andere landen voorop wat betreft aandacht voor dierenwelzijn en milieu. ‘Dit laat overigens onverlet dat de vleessector in Nederland voortdurend bezig is en blijft om op deze onderwerpen nog beter te presenteren’, aldus Van der Kruijk.

Consumenten zijn volgens hem zelf zeer goed in staat om een weloverwogen keuze te maken voor een verantwoord voedingspatroon en de rol die vlees daarin speelt.

Lees ook: Vleeswijzer vandaag in supermarkt

 

Reageer op dit artikel