nieuws

Coop over op vlees niet-gecastreerd biggen

Slagersnieuws

VELP – In de supermarkten van Coop en SuperCoop ligt vanaf 14 april hoofdzakelijk varkensvlees met het milieukeur in de schappen. De beren worden niet gecastreerd; om de hinderlijke berengeur te voorkomen worden de geslachte beren aan een geurproef onderworpen.

Coop over op vlees niet-gecastreerd biggen

VELP – In de supermarkten van Coop en SuperCoop ligt vanaf 14 april hoofdzakelijk varkensvlees met Milieukeur in de schappen. De beren worden niet gecastreerd; om de hinderlijke berengeur te voorkomen worden de geslachte beren aan een geurproef onderworpen.

Het vlees is afkomstig van niet-gecastreerde varkens, maakte het concern gisteren bekend. CoopCodis neemt hiermee een voorschot op de door het CBL aangekondigde koerswijziging. Vanaf 1 januari 2009 verkopen  supermarkten geen vlees meer van biggen die onverdoofd zijn gecastreerd.

De Milieukeur-varkens komen bij De Hoeve vandaan, een organisatie waarbij 22 varkenshouders, Inkoop Oudewater, slachterij Westfort, grossiers Egbert Kruiswijk, Hems, Poels en Kamps én 38 Keurslagers bij zijn aangesloten.

Niet duurder
Het vlees krijgt het stempel ‘Milieukeur’ en zal volgens De Hoeve niet veel duurder worden dan gangbaar varkensvlees. ‘Althans, bij ons zal de prijs niet veel stijgen, wat supermarkten met de prijs doen, weten we natuurlijk niet’, zegt Jaap de Wit van Inkoop Oudewater

Geurdetectie
De geslachte beren die bij Westfort worden verwerkt, worden in het slachthuis onderworpen aan een geurdetectie. Dit gebeurt door middel van de zogenoemde ‘bak- en braadproef’.
‘Het vlees, een deel uit de nek, wordt aangeschroeid, waarna al direct duidelijk wordt of er een berengeur vrijkomt’, legt De Wit uit. Berengeur ontstaat door het hormoon skatol dat door beren wordt aangemaakt.
De karkassen van de beren die de penetrante lucht uitscheiden worden uit de keten gehaald.

Verkocht
‘De karkassen van de "stinkers"  zullen dan waarschijnlijk worden verkocht aan andere verwerkingsbedrijven, zoals worstmakers’, aldus De Wit. De berengeur verdwijnt immers zodra vlees gerookt wordt, zegt De Wit. De varkenshouder die zo’n ‘stinker’ heeft geleverd, krijgt gewoon zijn opbrengst.

Reageer op dit artikel