nieuws

Campylobacter-convenant getekend

Slagersnieuws

DOETINCHEM – Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gisteren een convenant getekend met de Nederlandse Pluimvee Verwerkende Industrie (NEPLUVI).

Campylobacter-convenant getekend

DOETINCHEM – Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gisteren een convenant getekend met de Nederlandse Pluimvee Verwerkende Industrie (NEPLUVI).

Hiermee gaat de sector (met name pluimveeslachterijen) de besmetting van het pluimveevlees met Campylobacter bacteriën terugdringen. De minister stimuleert zo dat de sector zelf de verantwoordelijkheid neemt om besmetting terug te dringen en zelf eisen stelt aan het maximale aantal Campylobacter bacteriën op pluimveevlees. Het volksgezondheidsrisico wordt op die manier teruggebracht.

Het vandaag getekende convenant is gericht op concrete maatregelen om, met name in de pluimveeslachterijen, besmetting van het vlees met Campylobacter terug te dringen. Het gaat daarbij vooral om verbetering van de slachthygiëne.

Consumptie van besmet pluimveevlees (met name kip) is een belangrijke bron van Campylobacter infecties bij de mens, meestal uit zich dat in de vorm van darmklachten. Door goede hygiëne bij de bereiding van voedsel en het goed doorbakken van vlees kan de consument (zelf) besmetting voorkomen. Maar ook het bedrijfsleven kan bijdragen aan de vermindering van het risico voor de volksgezondheid.

Reageer op dit artikel