nieuws

Berengeur ruiken is genetisch bepaald

Slagersnieuws

DOETINCHEM – Sommige mensen hebben meer aanleg voor het ‘detecteren’ van berengeur dan anderen, dat heeft te maken met genen die geur-receptoren in de neus aansturen.

Berengeur ruiken is genetisch bepaald

DOETINCHEM – Sommige mensen hebben meer aanleg voor het ‘detecteren’ van berengeur dan anderen, dat heeft te maken met genen die geur-receptoren in de neus aansturen.

Volgens onderzoekers in het wetenschappelijke blad Plos One kan het zijn dat sommige superruikende voedselinspecteurs zodoende meer partijen varkensvlees afkeuren dan anderen, schrijft de website vlees.nl.

De wetenschappers ontdekten dat zeven op de tien mensen beschikken over een neus die androsteron, berengeur, goed waarneemt. Dit komt door genen, die de geur-receptoren in de neus aansturen. Mensen met twee van deze genen zijn superruikers en houden vaker wat minder van varkensvlees. Mensen met één versie van dit gen of minder ruiken deze geur veel minder goed.

Volgens de onderzoekers is het interessant om na te gaan hoeveel superruikers er zijn bij bevolkingen die om geloofsredenen geen varkensvlees eten. Maar het zou ook goed kunnen dat er onder vegetariërs meer super-ruikers zouden zitten. 

Reageer op dit artikel