nieuws

Belgische worst van slechte kwaliteit

Slagersnieuws

BRUSSEL – Het consumentenmagazine Test–Aankoop analyseerde 33 worsten, gekocht op 31 verschillende plaatsen. Van warenhuizen tot de slager om de hoek. Het magazine kwam tot ontluisterende vaststellingen.

Belgische worst van slechte kwaliteit

BRUSSEL –  Het consumentenmagazine Test–Aankoop analyseerde 33 worsten, gekocht op 31 verschillende plaatsen. Van warenhuizen tot de slager om de hoek. Het magazine kwam tot ontluisterende vaststellingen.

‘Twee derde van onze worsten waren van ondermaatse kwaliteit’, zegt Ivo Mechels van Test–Aankoop. Test–Aankoop constateert dat de kwaliteit van de worsten over het algemeen erbarmelijk is. Om te beginnen laat de versheid van de aangekochte worsten te wensen over. De meeste winkels scoren slecht als het op de bewaartemperatuur aankomt, meldt De Standaard online.

Temperatuur

Onmiddellijk na de aankoop werd de temperatuur in de kern van de worst opgemeten door de onderzoekers van Test–Aankoop. Wat bleek? In de helft van de gevallen lag die temperatuur hoger dan 4 graden Celsius, het wettelijke maximum. Sterker nog: er werden zelfs temperaturen tot 11 graden opgemeten. Dat heeft een sterke invloed op de ontwikkeling van bacteriën in het vlees.

Te vaak, vindt Test–Aankoop, werden allerlei bacteriën in de worsten teruggevonden. Het consumentenmagazine benadrukt dat ‘vers bereide worsten delicate bereidingen zijn waarin kiemen zich gemakkelijk ontwikkelen, zeker als de bewaartemperatuur niet gerespecteerd wordt’. Mede daardoor had een zesde van de geanalyseerde worsten een te hoog kiemgetal. Zo bevatten negen op de tien worsten grote hoeveelheden gisten. Dat zijn belangrijke indicatoren van versheid. Meer gisten betekent minder verse worsten. In een derde van de worsten bleek ook listeria aanwezig. Dat is een micro-organisme dat listeriose, een behoorlijk gevaarlijke bacteriële aandoening, kan veroorzaken.

Lees ook:
Ton salami teruggehaald in VS (24 januari 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over voedselveiligheid

Reageer op dit artikel