nieuws

Belgische slagers en bakkers niet op hoogte van allergenen

Slagersnieuws

BRUSSEL – Bakkers en slagers zijn niet altijd even goed op de hoogte van allergenen in hun voedingswaren. Dat blijkt uit een onderzoek van de gebruikersorganisatie Test-Aankoop.

Belgische slagers en bakkers niet op hoogte van allergenen

BRUSSEL – Bakkers en slagers zijn niet altijd even goed op de hoogte van allergenen in hun voedingswaren. Dat blijkt uit een onderzoek van de gebruikersorganisatie Test-Aankoop.

Het blad stuurde anonieme onderzoekers op pad om bij 25 bakkers en 25 slagers/traiteurs na te gaan in hoeverre verkopers van losse voedingsmiddelen op de hoogte zijn van eventuele allergenen in hun waren en in welke mate hun beweringen kloppen met de laboanalyses die Test-Aankoop liet uitvoeren. De informatie die de verkopers gaven, bleek vaak ontoereikend en zelfs foutief. Dertien van de negentig onderzochte stalen waren volgens de verkoper veilig voor personen met een allergie, terwijl bij laboanalyses toch sporen van allergenen werden gevonden. Volgens verschillende studies kampt zo’n 1,5 procent tot 3,8 procent van de Belgische bevolking met een voedselallergie. Bij kinderen gaan de genoemde percentages van 0,3 tot 7,5 procent. Test-Aankoop pleit voor een verplichte ingrediëntenlijst voor niet-voorverpakte producten en voor een betere kennis over voedselallergieën in de voedingssector.

 

Reageer op dit artikel