nieuws

Belangrijke stap gezet in productie van kunstvlees

Slagersnieuws

EINDHOVEN – De zoektocht naar kunstmatig geproduceerd vlees lijkt in een stroomversnelling te komen. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven slaagden erin vanuit een stamcel van een varken kunstmatig spierweefsel te creëren.

EINDHOVEN – De zoektocht naar kunstmatig geproduceerd vlees lijkt in een stroomversnelling te komen. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven slaagden erin vanuit een stamcel van een varken kunstmatig spierweefsel te creëren.

Het team van professor Mark Post van Technische Universiteit Eindhoven is het gelukt om kunstmatig spierweefsel te oogsten uit stamcellen van een varken. De cellen worden uitgezet in een glazen schaal met een voedingsbodem dat uit de foetussen van andere dieren wordt gehaald. Daarna delen de cellen zich, wat kunstmatig spierweefsel oplevert. ‘Op dit moment gaat het om een mislukt stuk spierweefsel’, zegt Post. Binnen vijf jaar verwacht hij tot iets te kunnen komen dat zich leent voor commerciële verkoop. ‘Wanneer we erin slagen het kunstvlees voortdurend te stretchen, zal dat steeds steviger weefsel opleveren.’

Professor Henk Haagsman van de Universiteit Utrecht tempert dat optimisme overigens in de Belgische krant De Morgen. In het kader van het Vitro Meat Consortium doet hij al vier jaar onderzoek naar vleesproductie in het laboratorium. Daarbij werkt hij onder andere samen met onderzoekers uit Eindhoven.

Reageer op dit artikel