nieuws

Balkenende: ‘Familiebedrijven stille motor economie

Slagersnieuws

NEW YORK – Familiebedrijven bewijzen dat een lange termijn beleid uiteindelijk het meeste oplevert. In Nederland vormen ze de stille motor van de economie.

NEW YORK – Familiebedrijven bewijzen dat een lange termijn beleid uiteindelijk het meeste oplevert. In Nederland vormen ze de stille motor van de economie.

Dat zei premier Jan Peter Balkenende woensdag tijdens een bijeenkomst in New York over ondernemen na de economische crisis. Familiebedrijven leveren volgens de premier de helft van het bruto nationaal product en veertig procent van alle banen. Investeringen hierin krijgen de tijd om resultaat op te leveren.

Exorbitante bonussen
‘Vergelijk dat eens met de situatie van beursgenoteerde bedrijven, die geleid worden door kortetermijndenken. Als kwartaalcijfers tegenvallen, dan zorgen die meteen voor onrust. We moeten ontsnappen aan de dwangbuis van kortetermijndenken’, aldus Balkenende. Hij wil dat er een einde komt aan de cultuur in de financiële sector van exorbitante bonussen.

Bedrijfscultuur
De premier zei te geloven dat de economische crisis een katalysator kan zijn om de bedrijfscultuur te veranderen. ‘Tot nu toe bepaalden winstbejag en eigenbelang het leven. Niet alleen de levens van bankiers, maar ook die van topmannen in het bedrijfsleven, directeuren bij non-profitorganisaties en politici.’
Balkenende bepleitte een eerlijker en duurzamer economie. Kernwaarden als vertrouwen, solidariteit en moraal bepalen dan volgens hem het marktsysteem.
 

Reageer op dit artikel