nieuws

2008 was topjaar voor vleeshandel

Slagersnieuws

ZOETERMEER – 2008 was een topjaar voor de vleeshandel. Volgens de PVE is vooral de handel in pluimveevlees en varkensvlees sterk toegenomen.

2008 was topjaar voor vleeshandel

ZOETERMEER – 2008 was een topjaar voor de vleeshandel. Volgens de PVE is vooral de handel in pluimveevlees en varkensvlees sterk toegenomen.

De verwachting is echter dat in 2009 minder goede resultaten geboekt zullen worden in de internationale vleeshandel als gevolg van de wereldwijde economische crisis, meldt MKB Nederland.  Tijdens de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club werd duidelijk dat de grootste daling zal plaatsvinden bij het varkensvlees, maar ook de handel in pluimveevlees en rundvlees zal afzwakken. De verwachting is dat de EU-productie van varkensvlees volgend jaar met ruim 2% zal afnemen. Wel denkt GIRA dat de consumptie van varkensvlees minder last zal hebben van de economische malaise dan duurdere alternatieven als rundvlees en vis. Toch gaat GIRA uit van een terugval in de internationale handel in varkensvlees van 10%.

Voor de totale wereldproductie van pluimveevlees is GIRA wat positiever. Men verwacht hier een toename van zo’n 2% naar 78,6 miljoen ton, omdat pluimveevlees door de gunstige prijs wellicht minder hard getroffen wordt door de kredietcrisis. Voor rundvlees gaat de GIRA uit van een daling van 1% in 2009. Dit jaar is de wereldwijde productie van rundvlees al met 1,5% afgenomen.

 

Reageer op dit artikel