nieuws

Verburg neemt woorden over vlees niet terug

Slagersnieuws

DEN HAAG – Minister Gerda Verburg neemt haar uitspraak dat minder vlees eten in Nederland ‘symboolpolitiek’ is niet terug.

Verburg neemt woorden over vlees niet terug

DEN HAAG – Minister Gerda Verburg neemt haar uitspraak dat minder vlees eten in Nederland ‘symboolpolitiek’ is niet terug.

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren had hierom gevraagd. Verburg zegt dat haar uitspraak, gedaan in het vakblad VMT, in overeenstemming is met de Nota Duurzaam Voedsel.

‘Het eiwitvraagstuk is een mondiaal vraagstuk’, aldus Verburg in antwoord op Kamervragen over dit onderwerp.

Verduurzaming
‘We kunnen met een lagere vleesconsumptie in Nederland niet de mondiale problemen rond klimaat en biodiversiteit oplossen. Verduurzaming van de vleesproductie in Nederland, maar zeker ook in de rest van de wereld, kan daar een veel grotere bijdrage aan leveren’, schrijft Verburg.

Bewustwording
Zij wil mensen dan ook niet opleggen één (of meer) dag(en) in de week vlees te laten staan. Wel wil zij de bewustwording bij mensen bevorderen en consumenten handelingsperspectief bieden. Dit doet Verburg onder meer door bijvoorbeeld te investeren in de ontwikkeling van plantaardige en duurzame vleesvervangers.

Dialoog
‘Voor het stimuleren van de bewustwording start ik een maatschappelijke dialoog, waarin ik mensen de feiten rond eiwit geef, maar waarin ook ruimte wordt geboden voor vragen, reacties en eigen initiatief. Ik waardeer het als consumenten de keuze maken voor een duurzamer consumptiepatroon, maar ik wil mensen niet voorschrijven wat zij moeten gaan eten.
 

Download hier:
De kamervragen + antwoorden
Nota Duurzaam Voedsel

Kijk in de pagina downloads & links voor:
Meer downloads van rapporten en onderzoeken

Lees ook ons weblog: Vega Versus Vlees
(een vleeseter in discussie met een veganist)

Lees ook:
Oproepen minder vlees redden klimaat niet (18 januari 2010)
Verburg ziet niets in vleestax (8 februari 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over minder vlees eten

Reageer op dit artikel