nieuws

Na Climate-gate nu ook Meat-gate

Slagersnieuws

LONDEN – Na Watergate en Climategate lijkt er een Meatgate te zijn. Het rapport uit 2007 van het World Cancer Research Fund (WCRF) dat roodvleesconsumptie linkte aan kanker, blijkt vol fouten te zitten.

Na Climate-gate nu ook Meat-gate

LONDEN – Na Watergate en Climategate lijkt er een Meatgate te zijn. Het rapport uit 2007 van het World Cancer Research Fund (WCRF) dat roodvleesconsumptie linkte aan kanker, blijkt vol fouten te zitten. WCRF weigert dit te erkennen.

WCRF wordt in Groot-Brittannië en Amerika nu beschuldigd van een kruistocht tegen vlees.

WCRF noemt de beschuldigingen belachelijk en overdreven. De fouten in het rapport zouden te minimaal zijn om te herroepen en tasten volgens de organisatie de hoofdconclusies niet aan.

Overschatting
Uit onderzoeken van de Universiteit van Sydney en onderzoeksbureau Exponent blijkt echter dat het kankerrapport – dat vlees aan de schandpaal nagelde – talloze fouten en omissies bevat.

Het rapport zou analytische inconsistenties en fouten in datagegevens bevatten. De fouten zouden hebben bijgedragen aan een overschatting van de link tussen darmkanker en het eten van roodvlees, zoals rund- en varkensvlees.

Kruistocht
Volgens onderzoeker Dominik Alexander kan er zelfs geen enkel bewijs worden geleverd voor de relatie tussen kanker en vlees. Ook kankerexpert professor Karol Sikora stelt dat er nagenoeg geen bewijs is dat mensen darmkanker krijgen van het eten van vlees. ‘Het lijkt erop dat het WCRF alleen maar een kruistocht tégen vlees houdt’, zegt hij.

Ondanks alle kritiek houdt WCRF vast aan de conclusies en blijft het bij zijn advies om wekelijks niet meer dan 500 gram vlees te eten en uit de buurt te blijven van samengestelde producten als gehakt en worst.

Download het originele rapport van het WCRF hier
Download de Nederlandse samenvatting hier

Lees ook:
‘Worst, gehakt en ham niet meer eten’ (31 oktober 2007)
Kankerrapport weggehoond door vleessector (1 november 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over het WCRF
Alle berichten over vlees en kanker

Reageer op dit artikel