nieuws

Nederland let strenger op rituele slacht

Slagersnieuws

DEN HAAG – Nederland heeft strengere regels ten aanzien van de rituele slacht dan België. Tegen halal-slachters die zich niet aan deze regels houden, neemt de VWA maatregelen.

Nederland let strenger op rituele slacht

DEN HAAG – Nederland heeft strengere regels ten aanzien van de rituele slacht dan België. Tegen halal-slachters die zich niet aan deze regels houden, neemt de VWA maatregelen.

Dat zegt minister Gerda Verburg in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. De partij stelde de vragen naar aanleiding van een mogelijk verbod op ritueel slachten in België.

In België ontstond eind november ophef over halal en koosjer slachten nadat dierenrechtenorganisatie Gaia schokkende beelden op internet zette over de onverdoofde rituele slacht in een aantal Belgische slachterijen.

Verbod
Een verbod op ritueel slachten, zoals mogelijk in België, zal er in Nederland voorlopig niet komen, zo blijkt uit de antwoorden. Wel vindt momenteel een onderzoek plaats naar de naleving van de regels op ritueel slachten. Dit onderzoek bevindt zich volgens Verburg in de eindfase.

Verburg acht het verder niet zinvol om de discussie over ritueel slachten op de Benelux- of EU-agenda te zetten. Fractievoorzitter Marianne Thieme van de PvdD had hierom gevraagd.

Geen extra eisen
‘Op ambtelijk niveau vindt uitwisseling van informatie plaats tussen Nederland en België. Bij de voorbereiding van de Verordening (EG) nr. 1099/2009 betreffende de bescherming van dieren op het moment van doden is uitgebreid gesproken over ritueel slachten. De uitkomst is dat er in de Verordening geen extra eisen worden gesteld en het aan de lidstaten wordt overgelaten om eventueel strengere voorwaarden te gaan stellen. Het agenderen in Benelux- en in EU verband is daarom niet zinvol’, aldus Verburg.
 

Lees ook:
Dierenkwelling in biologisch slachthuis (video) (12 januari 2010)
PvdD wil duidelijkheid rituele slacht in Nederland (17 december 2009)
Aantallen ritueel geslachte dieren in 2010 bekend (17 december 2010)
Gruwel in Belgische slachterijen (foto’s en filmpje) (26 november 2009)

Download hier de Kamervragen + antwoorden

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over halal
Alle berichten over ritueel slachten
Alle berichten over de Partij voor de Dieren

Reageer op dit artikel