artikel

Russische restaurants dupe eigen sancties

Slagersnieuws

Restaurants in Rusland dreigen het kind van de rekening te worden door de sancties van Vladimir Poetin tegen het Westen. Rijke Moskovieten zullen bepaalde lekkernijen moeten missen en meer moeten gaan betalen voor vervangende producten. Een Australische steak zit er voorlopig niet voor ze in. Restaurants zien zich geconfronteerd met grote menuproblemen.

Russische restaurants dupe eigen sancties
Poetin snijdt zich in z'n eigen vingers. Foto: ANP.

‘Dit is een extreem moeilijke situatie voor de restaurantbranche omdat ongeveer 50 procent van de ingrediënten wordt geïmporteerd’, zegt een woordvoerster van OAO Rosinter Restaurants, een keten die een notering heeft op de Moskouse beurs. ‘Het verbod leidt tot hogere prijzen totdat er alternatieve leveranciers zijn gevonden.’

Sommige producten zijn helemaal niet te vervangen en zullen van het menu verdwijnen of zeer schaars worden, verwacht de woordvoerster van de firma met 370 restaurants. Er zullen minder gasten komen en ‘maximale creativiteit’is geboden.

Vlees dreigt een serieus probleem te worden. ‘We zullen nu gedwongen zijn slechtere kwaliteit tegen hogere prijzen te kopen’, aldus Kings Meat Co., in Rusland leverancier van hotelketens als Marriott, Radisson en Novotel. En dat terwijl de vleesprijzen volgens het bedrijf dit jaar al 50 procent waren gestegen. Kaas en worst op pizza’s van Papa John’s worden ook een stuk duurder. De franchise-onderneming overweegt uitbreidingsplannen in de koelkast te zetten.

Reageer op dit artikel