nieuws

Drie slagers met hoogste titel in branche

De Slagerij 1290

Drie slagers met hoogste titel in branche
vlnr: Johan van Uden, Herman ter Weele, Arno de Best

Arno de Best van de gelijknamige slagerij in Bergen (L), Johan van Uden van Chateaubriand in Heemstede en Herman ter Weele van Slagerij Ter Weele in Oene hebben zojuist de hoogst haalbare titel in de slagersbranche behaald: ‘branche erkende meesterslager’.

Daarmee zijn er nu 5 meesterslagers in de branche. Vorig jaar hebben Wouter van de Veen en Dennis van Dun hun meestertitel behaald.

Visitekaartje

Ad Bergwerff, voorzitter Commissie Meesterproef, roemde vanavond in evenementenlocatie Mereveld in Utrecht de drie gedreven kandidaten: ´Wat een fantastisch werk is geleverd door deze drie vakmensen. Samen met de andere branche erkende meesterslagers vormen zij een mooi visitekaartje voor onze branche. De beoordelaars zagen zeker de onderlinge verschillen en de diverse accenten die elke kandidaat wist te leggen. Voor de een op het gebied van de worstmakerij en de smaakbeleving die daar bij hoort, voor de ander de passie voor een hoogwaardig vleesproduct en voor de presentatie daarvan en de ander op zeer hoog ondernemersniveau.´

Meesterspeldjes

De drie nieuwe branche erkende meesterslagers kregen uit handen van Ad Bergwerff de oorkonde. Uit de handen van SVH Meesterkok en spreker tijdens de inauguratie, Erik van Loo, ontvingen de heren gouden ‘meesterspeldjes’. Vanaf vandaag mogen de drie meesterslagers ook hun persoonlijke buis met signature ‘branche erkende meesterslager’ dragen.

Meesterproef

De meesterproef bestond uit drie onderdelen: vers vleesbewerking (1), ondernemerschap en communicatie (2) en worstmakerij en traiteur (3). Bij het onderdeel vers vleesbewerking staan zaken centraal als levende inkoop, slachttechnieken, uitbenen, portioneren, vliezen en verdelen. Dit onderdeel vindt plaats op een vleesbewerkingsbedrijf. Bedwelmen en fixeren wordt uitgevoerd door een gecertificeerde slachter. Bij het onderdeel worstmakerij en traiteur worden in twee dagen tijd 11 producten vervaardigd, waarin 22 technieken zijn verwerkt. Het onderdeel ‘communicatie en ondernemerschap’ bestaat uit een theorietoets en het presenteren van een eigen bedrijfsplan waaruit ondernemersvisie blijkt. In totaal beslaat de meesterproef vijf dagen. Elk onderdeel van de meesterproef werd beoordeeld door 2 beoordelaars. Beoordelaars zijn vakmensen uit de branche die door de Stichting Meestertitels Slagersbranche zijn benoemd. Zij rapporteren aan de Commissie Meesterproef. 

Excellent

De meestertitel is de hoogst haalbare titel in de slagersbranche en toont aan dat een slager het slagersvak excellent beheerst: als ambachtelijke vakman en ondernemer. De introductie van de meestertitel draagt bij aan een betere waardering en erkenning van het slagersambacht binnen en buiten de branche. Zeker ook van belang om de instroom van jonge slagers te verbeteren.

Over Stichting Meestertitels Slagersbranche

De meestertitel ‘branche erkende meesterslager’ is ondergebracht bij de Stichting Meestertitels Slagersbranche. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door vertegenwoordigers van Koninklijke Nederlandse Slagers, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen.

Meer aandacht voor de titels in de komende uitgave van Vleesmagazine.

Reageer op dit artikel