nieuws

Keurslagerij Jos Smal wint eenmalige vakwedstrijd Het Perfecte Pekelvlees

De Slagerij 359

De unieke, eenmalige vakwedstrijd Het Perfecte Pekelvlees is gewonnen door Keurslagerij Jos Smal. Op maandag 5 november ontving de slager uit Blokker de eerste prijs in deze vakwedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagers. De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op de Slavakto in de Jaarbeurs Utrecht.

Keurslagerij Jos Smal wint eenmalige vakwedstrijd Het Perfecte Pekelvlees
Keurslager Jos Smal uit Blokker is de winnaar van de eenmalige vakwedstrijd Het Perfecte Pekelvlees. Foto: KNS

Slager Jos Smal ontving de eerste prijs uit handen van aanjager van de wedstrijd en daarmee juryvoorzitter, culinair journalist Felix Wilbrink van De Telegraaf. Uw ambachtelijke slager Lieuwe Nicolaï uit Oosterwolde won de tweede prijs in de vakwedstrijd. De derde plaats is voor Keurslagerij Marcel Dekker uit Beverwijk.

VOC

De vakwedstrijd Het Perfecte Pekelvlees is georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagers na een oproep van Felix Wilbrink . Pekelvlees is, zoals de naam al doet vermoeden, vlees dat in de pekel wordt bewaard. De naam is afkomstig uit de tijd van de VOC waar aan boord van de schepen, om de bemanning te voeden, het vlees in houten vaten in pekel werd bewaard. Het vlees bleef in deze vaten maanden goed, maar was door de langdurige opslag bremzout. Het pekelvlees werd gekookt gegeten. Later was dit gezouten product uit de runderborst vooral ook populair in de joodse gemeenschap en vooral als onderdeel van het broodje ‘half om’ naast lever.

De keuring

Op basis van een uitgebreide keuring zijn alle ingezonden stukken pekelvlees beoordeeld. De jury, bestaande uit branche erkende meesterslager Dennis van Dun (Slagerij Van Roessel, Waalwijk), expert worstmaker Paul van Trigt en juryvoorzitter Felix Wilbrink, heeft alle inzendingen met veel zorg en aandacht gekeurd om tot dit oordeel te komen. Bij de beoordeling wogen alle onderdelen van perfect stuk pekelvlees mee zoals smaak, geur, kleur, samenstelling en bewerking.

Omrijden

De jury zei over het perfecte pekelvlees van Keurslagerij Jos Smal: ‘Een perfect stuk pekelvlees waar je voor om rijdt.’ Winnaar Jos Smal: ‘Wij zijn enorm vereerd en trots dat ons pekelvlees deze bijzondere vakwedstrijd heeft gewonnen.’

Top-5

De top-5 ziet er als volgt uit:

1. Keurslagerij Jos Smal, Blokker
2. Uw ambachtelijke slager Lieuwe Nicolaï, Oosterwolde
3. Keurslagerij Marcel Dekker, Beverwijk
4. Slagerij Zumbrink, Cothen
4. Slagerij de Buurderij, Noordlaren
5. Keurslagerij Gleis, Aalten
5. Slagerij Runderkamp, Volendam

Andere vakwedstrijden

Naast Het Perfecte Pekelvlees, organiseerde de KNS dit jaar deze vakwedstrijden: de Lekkerste Bal Gehakt, de Spareribs Trophy en de Grote Grillworsttest.

Begrip in Blokker en omstreken

De slagerij van Jos Smal is al meer dan 30 jaar een begrip in Blokker en omstreken. In eigen worstmakerij wordt met passie en vakmanschap gewerkt. De passie voor het slagersvak zie en proeft de klant zonder meer in de producten.

KNS

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is de enige branchevereniging voor de ambachtelijke slager in Nederland. De KNS werkt aan een professionele en toekomstbestendige slagersbranche waarin de slager succesvol kan zijn als ondernemer, werkgever en vakman. De KNS ondersteunt haar leden, zowel individueel als in collectief, door lobby- en belangenactiviteiten, persoonlijk advies, producten en diensten, ledenvoordelen, informatie en inspiratie. Hart voor slagers is ons motto en daarmee maken wij ons hard voor de slagersbranche.

Reageer op dit artikel