blog

Teambuilding

De Slagerij 454

Is het nut of noodzaak? Teambuilding, je hoort de term in alle organisaties, groot of klein. Op social media zie ik foto’s voorbijkomen van collega-slagers. Iedereen kent het wel, het jaarlijkse etentje, bowlen, steengrillen. Hoe doe je eigenlijk aan de juiste teambuilding?

Teambuilding

Wat ik belangrijk vind in ons team van mensen, is dat ze respect voor elkaar hebben, dat ze worden uitgedaagd, dat ze gemotiveerd blijven, dat ik aandacht voor hen heb en dat onze mensen een gezellige werkplek hebben. Ik ga bij mijzelf te rade: ga ik dit bereiken door één avondje te plannen met iedereen? We houden een praatje, vertellen over onze toekomstplannen en hebben een gezellige avond. Ik ben van mening dat dit belangrijk is voor het teamgevoel. Uit onderzoek blijkt, dat dit niet de beste manier is van teambuilding; de mensen zijn het snel vergeten en worden niet uitgedaagd…

Afgelopen week viel bij ons de stroom uit in de winkel. De gehele regio zat zonder stroom. Iedereen stond even stil en in een split second besloten we snel alle afdekplaten in de toonbank te doen en de koelceldeuren dicht te houden. Het was een doordeweekse dag, er druppelde langzaam een aantal klanten in onze donkere winkel binnen. Ons team keek naar mij: ‘Wat gaan we doen?’ Ik voelde me net een bezoeker van een escaperoom. We pakten de weegschaal op batterijen erbij, en een rekenmachine.

Ons team draaide binnen een aantal minuten, alle klanten werden geholpen, zaklampen kwamen tevoorschijn, iedereen was aan het werk. Ik besefte dat we geen activiteit als een escaperoom nodig hadden; het team draait ook als het voor een enorme uitdaging staat!
Wat je ook aan teambuilding doet, een groot Zweeds bedrijf zegt het zo mooi: ‘Aandacht maakt alles mooier.’ Dat geldt ook voor de aandacht die je in je mensen steekt. Iedereen doet het op zijn manier; ik vind dat er geen goed of fout is.

Als iemand nog een leuk idee heeft voor een teambuildingactiviteit, dan houd ik me aanbevolen :-) Succes de komende maand, een goede verkoop en geniet van de feestdagen!

Reageer op dit artikel