artikel

Slagerij Busscher: ‘Klanten willen weten waar het vlees vandaan komt’

De Slagerij 1206

Slagerij Busscher in het Twentse Lonneker verkoopt vlees van eigen boerderij. Ivo en Wendy Busscher zijn de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Zij merken dat de consument steeds vaker wil weten waar zijn vlees vandaan komt. ‘Daarvoor hoeven ze bij ons slechts in de wei naast de slagerij te kijken’, zegt Ivo Busscher.

Slagerij Busscher ligt in het buitengebied van Lonneker, vlakbij Enschede. De slagerij is aan de wegkant gelegen, met daarachter de boerderij. Het bedrijf wordt omringd door groene weides waarin Blonde d’Aquitaine runderen grazen. Het vlees van deze runderen wordt in de eigen slagerij verkocht. Een mooier uithangbord bestaat er haast niet.

Ivo Busscher is, samen met zijn vrouw Wendy, de derde generatie aan het roer van de boerderij en slagerij. In 1931 startte zijn opa Herman de boerderij met runderen, varkens, melkvee en de slagerij. Destijds werd er ook nog zelf geslacht op de boerderij. Bijna negentig jaar later is een aantal dingen veranderd. De slagerij is geprofessionaliseerd en het slachten wordt uitbesteed. De veestapel bestaat tegenwoordig uitsluitend uit Blonde d’Aquitaines. ‘We richten ons op luxe vleesvee en daarom hebben we voor de Blonde d’Aquitaine gekozen. Het verschil in kwaliteit is echt goed merkbaar. De smaak is veel beter, de verhouding vlees-vet is goed, het vlees is malser en bevat minder vet’, legt Busscher uit.

De ondernemer merkt dat het verhaal achter het vlees steeds belangrijker wordt voor klanten. ‘Ze willen weten waar hun vlees vandaan komt, zeker na de commotie over hormonen in rundvlees. Bij ons is het duidelijk waar het rundvlees vandaan komt, kortere lijnen zijn er niet. Mensen zijn geïnteresseerd in onze boerderij. En de kinderen die meekomen met boodschappen doen, gaan in het voorjaar graag een kijkje nemen bij de kalfjes in de wei.’

Personele bezetting

De ondernemer is zowel werkzaam op de boerderij als in de slagerij. Vader Gerrit (80) helpt nog mee op de boerderij met het voeren van de tachtig runderen. Busscher heeft in de slagerij acht man personeel in dienst, verdeeld over de slagerijen in Lonneker en Losser. In januari dit jaar heeft de slager de winkel van Henk Luyerink in Losser overgenomen. ‘Hij was op zoek naar opvolging. Ik kende de zaak al, omdat wij al worsten maakten voor hen. Ik zie de winkel in Losser als een nieuwe uitdaging. De worstmakerij blijft in Lonneker en van hieruit beleveren wij de winkel in Losser.’

De runderen worden in het slachthuis in Oldenzaal of Losser geslacht. De karkassen worden vervolgens in de slagerij uitgebeend. Het uitbenen van het vlees gebeurt zorgvuldig en het vlees wordt na de verwerking vacuüm verpakt. ‘Het vlees kan hierdoor verder rijpen, waardoor het iets zachter en malser wordt. Ook is het hierdoor langer houdbaar’, zegt Busscher. Wanneer er in de winkel nieuw vlees nodig is, dan wordt er een vacuüm verpakt stuk aangebroken en in de gewenste grootte voor de klant gesneden. ‘Het is belangrijk dat dit ter plekke gebeurt, want de klant is koning.’

Supermarkt

De slagerij ondervindt geen hinder van de supermarkt in Lonneker. Sterker nog, de supermarkt is ook een afzetkanaal van Busscher. ‘Wij beleveren deze winkel sinds 2008 zo’n 3 à 4 keer per week. Dat is zowel voor ons als voor hen fijn. Wij hebben extra afzet en voor de supermarkt zijn de lijnen kort. Als zij iets tekort komen, kunnen wij het zo bij hen langs brengen.’

Geen passantenwinkel

Doordat de slagerij in het buitengebied van Lonneker is gelegen, hoeft de winkel niet op toevallige passanten te rekenen. ‘Klanten komen gericht naar ons toe’, vertelt de slager. ‘Zij zijn met name afkomstig uit omliggende plaatsen zoals Enschede, Glanerbrug, Oldenzaal en Hengelo.’ Maar er zijn ook mensen die grotere afstanden afleggen om hun inkopen te doen bij Busscher. ‘Wij hebben bijvoorbeeld klanten uit Almere die speciaal hun vlees bij ons kopen.’ Doordat de klanten speciaal naar de slagerij komen, kopen zij vaak in voor langere tijd. De gemiddelde besteding ligt daardoor hoog in de winkel.

Slagerij Busscher promoot zichzelf via Facebook en reclame, maar de meeste klanten krijgt hij binnen via mond-tot-mondreclame.

Bijzondere producten

Hardlopers zijn het rundvlees, verschillende worstsoorten en baklever- en bakbloedworst. ‘Onze baklever- en bakbloedworst worden gemaakt volgens opa’s recept. Vroeger werden deze producten nog in stof of papieren darmen gemaakt, maar dit doen wij tegenwoordig niet meer.’

Een ander bijzonder product bij Busscher is de fijne leverworst. Die wordt nog in natuurdarm gemaakt. ‘Dit is ideaal voor klanten die nog zelf leverworst in zuur maken.’

Het ingeblikte vlees neemt een prominente plaats in in de winkel. ‘De smaak hiervan wordt door de klanten als heel goed ervaren. De blikken worden cadeau gegaan of gaan mee op vakantie.’ Hardlopers hierbij zijn het rundvlees en de gehaktballen.

Drukke zomers

In de zomermaanden verzorgt Busscher elk weekend een barbecue, soms wel zes partijen op een dag. Klanten kunnen bij de slagerij terecht voor alles wat bij een barbecue komt kijken: van apparatuur tot drank. ‘Wij verzorgen ook extra service met levering op zondag’, besluit de slager.

Reageer op dit artikel