artikel

Slagerij Kusters: ‘Doen wat je zegt, zeggen wat je doet’

De Slagerij 407

Slagerij Kusters combineert het ambacht met een hoge mate van efficiency in haar bedrijf. Het Limburgse familiebedrijf heeft eigen runderen, een eigen slachthuis en worstmakerij waar wordt (samen)gewerkt met Delmo Techniek. Zo staan in het bedrijf onder meer machines van Frey. ‘Die maken nauwkeurig en efficiënt werken mogelijk, iets wat belangrijk is bij de aantallen die wij produceren.’

Slagerij Kusters: ‘Doen wat je zegt, zeggen wat je doet’

Wie door Margraten rijdt kan er niet omheen: Slagerij Kusters. Het bedrijf is gevestigd aan de Rijksweg en al decennialang een ambachtelijk familiebedrijf met een eigen slachthuis, worstmakerij en keuken. ‘Wij verkopen hier ons eigen Blanc Bleu Belge-rundvlees, waarvan de runderen door onszelf worden geslacht. Het vlees daarvan wordt deels in de eigen slagerij verkocht aan particulieren. Ook leveren we aan cateraars en horecabedrijven’, vertelt Marco Kemmerling van Slagerij Kusters.

De lijst producten die hij opnoemt is indrukwekkend. Van rookworst tot cervelaat, Spaanse fuet en gebakken pasteitje. ‘Streekgebonden, ambachtelijk, kwaliteit en vernieuwing zijn de kernwaarden binnen ons bedrijf. Wij willen ons voornamelijk onderscheiden door de eigengemaakte streekproducten, van vleeswaren tot en met kant-en-klare maaltijden. Wij verwerken hier zo tussen de 2500 en 3000 kilo vlees per week. Allemaal ambachtelijk bereid, iets wat we combineren we met een industriële aanpak. In de zomermaanden verwerken we dagelijks alleen al 600 tot 700 kilo barbecueworsten. De cutter en vuller draaien hier dan op volle toeren.’

Afstemming

Het zijn ook deze twee machines die goed op elkaar worden afgestemd door de worstmaker. ‘Als je een cutter van 10 liter hebt of eentje van 30 liter; dat maakt nogal een verschil in wat je vervolgens in het verdere productproces moet verwerken. Daarom moet dat goed worden afgestemd. Bovendien moet alles met de juiste snelheid en de juiste hoeveelheid worden verwerkt. Zeker bij de aantallen waarover wij praten.’ Om die reden kiest Slagerij Kusters voor kwaliteit als het gaat om de machines.

‘Nauwkeurigheid staat voorop in het proces van vullen, portioneren en vormen. Bovendien moeten de machines makkelijk te bedienen zijn. En niet te vergeten, zeer betrouwbaar zijn. We kunnen het natuurlijk niet hebben dat het hier stilvalt.’ Ook daarom kiest Kusters voor de kwaliteit van Frey als het gaat om de vuller. ‘Delmo levert de machines; dat gaat gepaard met de benodigde service. Wij hebben een vaste monteur, die altijd in de buurt is als er onverhoopt toch iets niet lekker loopt met machines’, legt Kemmerling uit, terwijl hij ons door het bedrijf leidt.

‘Kijk hier’, zegt hij, ‘hier komen de koeien binnen. Iedere maandag.’ Hoewel het slachtproces omgeven is met administratieve regels, is Kusters nog een van de weinig slagers die zelf slacht. ‘Wij houden het liever in eigen beheer. Zo zijn wij zeer selectief met betrekking tot onze leveranciers. Het is de manier om controle te houden op het eindproduct.’

Eindproduct

Dat eindproduct wordt voor een belangrijk deel bereid in de worstenmakerij waar het vlees van de slachterij direct na de slacht belandt. Bij Kusters werken twee man op de worstenmakerij. ‘Wat we zoeken in de machines die wij gebruiken? Bedieningsgemak. Het gaat hier natuurlijk aan de lopende band, als wij veranderen van bijvoorbeeld een barbecueworst naar een droge worst, dan moeten de instellingen snel en makkelijk zijn te veranderen. Voor een droge worst geldt namelijk een langzamere stopsnelheid dan voor een barbecueworst. Met deze Frey vulmachines is vuldruk, het gewicht van het product en de pauzetijd zelfs traploos regelbaar’, aldus Kemmerling.

‘Voor een droogworst geldt een langzamere stopsnelheid dan voor een barbecueworst. Bij de Frey vulmachines is de vuldruk, het gewicht van het product en de pauzetijd traploos regelbaar.’

Henk van Ommeren, adviseur en specialist worstmakerij bij Delmo Techniek vult aan: ‘Dit kan men zelfs tijdens het productieproces aanpassen, waardoor de productiesnelheid per medewerker eenvoudig is af te stemmen. Met machines van het Duitse merk Frey kiest slagerij Kusters voor een betrouwbaar en degelijk merk. Een bewuste keuze. De heer Kusters gaf bij mij aan dat hij liever bij wijze van spreken een tweedehands Mercedes koopt, dan voor hetzelfde geld een nieuwe Volkswagen.’

Het merk Frey heeft zich ontwikkeld vanuit het bouwen van machines voor ambachtelijke bedrijven naar machines voor de industrie. Dat uit zich mede in de eenvoud en gebruiksgemak. ‘Frey is zich bewust van wat nodig is voor ambachtelijke productie. De gekozen materialen voor de machine en de duurzaamheid maken dat men van de machine op aan kan. Iedere dag weer en dat geeft rust’, aldus Van Ommeren.

Vacuüm verpakken

Het mag duidelijk zijn: Kusters kiest voor kwaliteit. En betrouwbaarheid. ‘We hebben altijd meerdere dezelfde machines staan. Waarom? Zo staan we nooit stil.’ Om die reden heeft Kusters bijvoorbeeld ook geen dubbelkamer vacuümmachine die normaal wordt gebruikt voor het vacuüm verpakken van grotere hoeveelheden food. ‘Hoewel wij de aantallen er wel voor produceren, kiezen we toch voor twee aparte vacuümmachines’, vertelt Kemmerling. Hij benadrukt dat Delmo hierin ook echt altijd een eerlijk advies geeft. ‘Kijk, wij redeneren heel simpel. Als een machines van toegevoegde waarde is en rendeert, dan schaffen wij deze aan. En aan verkooppraatjes hebben we hier een broertje dood; zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Dat is het devies, een devies dat zowel door Delmo als door ons ter harte wordt genomen. Vandaar dat we ook zo fijn samenwerken.’

Foto's

Reageer op dit artikel