artikel

Varkensburger als variant

Het Recept 281

Burgers zijn nog altijd mateloos populair. Als slager kun je daarop inspelen door meer varianten te bieden dan alleen een rundvleesburger. Met kalfs-, lams- of varkensburgers kun je scoren. Zeker als je je klanten er een goed bereidingsadvies en suggesties voor het garnituur bij geeft, zoals het recept voor deze herfstachtig getinte varkensburger.

Varkensburger als variant
Broodje varkensburger met bloedworst, rode kool en gekonfijte appel en ui. Foto's: Diederik van der Laan

Receptuur voor slagers

Varkensburgers

Ingrediënten (4 stuks)

  • 800 g varkensnek
  • 12 g keukenzout
  • 2 g zwarte peper
  • 2 g venkelpoeder

Bereiding

  1. Snijd de varkensnek in blokjes van ongeveer 2 x 2 centimeter. Verdeel over een ondiepe schaal en zet 30 minuten in de diepvries, zodat het vlees licht aanvriest.
  2. Maal het aangevroren vlees met de gehaktmolen met een 5-millimeterplaat. Maal nogmaals met dezelfde plaat. Meng het keukenzout, 2 gram zwarte peper en het venkelpoeder door het gehakt.
  3. Verdeel het gehakt in vier gelijke porties en vorm tot hamburgers van ongeveer 1,5 centimeter dik.

Bereidingsadvies voor klanten

Broodje varkensburger met bloedworst, rode kool en gekonfijte appel en ui

Benodigdheden voor 4 personen

  • 8 sneetjes brood
  • 4 varkensburgers
  • 25 g boter
  • 4 plakken bakbloedworst van circa Ø 7 cm en ½ cm dik

Voor de gekonfijte appel

  • 1 friszoete appel (elstar)
  • 3 dl witte wijn
  • 50 g suiker
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels

Voor de gekonfijte ui

  • 1 rode ui
  • 1 el rundervet
  • 1 el donkere basterdsuiker

Voor de rode kool

  • 2 el mayonaise
  • 1 el citroensap
  • 100 g rodekoolreepjes
  • zwarte peper en zeezout

Bereiding

  1. Maak alvast de gekonfijte appel. Schil hiervoor de appel, steek het klokhuis eruit en snijd in acht plakken. Leg de plakken appel in een klein steelpannetje, voeg de overige ingrediënten voor de gekonfijte appel toe en schenk er (eventueel) zoveel water bij tot de appel onderstaat. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat circa 3 minuten koken. Laat de appel in het vocht afkoelen.
  2. Snijd intussen voor de gekonfijte ui de rode ui in ringen.
  3. Verwarm het rundervet op laag vuur in een pan. Voeg de uiringen toe en laat ze zachtjes stoven, de ui mag niet verkleuren. Meng er de basterdsuiker door en laat garen tot de ui zacht is.
  4. Meng voor de rode kool de mayonaise en het citroensap door de rodekoolreepjes en voeg zwarte peper en zeezout naar smaak toe. Steek uit iedere snee brood met een uitsteker van Ø 10 cm een rond broodje.
  5. Verwarm een grillpan tot zeer heet. Leg de varkensburgers in de pan en gril circa 2 minuten. Draai het vlees een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten. Hierdoor krijg je een mooie grillruit. Keer het vlees en gril ook deze kant twee keer 2 minuten.
  6. Verwarm intussen de boter in een koekenpan en bak de plakken bloedworst circa 30 seconden per kant. Rooster de broodrondjes in een broodrooster of grillpan aan beide kanten goudbruin.
  7. Stel het broodje samen door de helft van het geroosterde brood achtereenvolgens met een plak gekonfijte appel, wat rode kool en een burger te beleggen. Leg hier weer wat rode kool, een plak gebakken bloedworst, gekonfijte ui en een tweede plak appel en ten slotte een sneetje geroosterd brood op.

Foto's

Reageer op dit artikel