Zigeunersaus wordt in Duitsland 'paprikasaus op zijn Hongaars'

Naar aanleiding van de discussie over racistische namen en begrippen verandert het Duitse merk Knorr de naam van zijn zigeunersaus. De nieuwe naam wordt Paprikasauce Ungarische Art, paprikasaus op zijn Hongaars.

Moederconcern Unilever zegt tegen Duitse media dat de saus binnen enkele weken met de nieuwe naam in de schappen staat. ‘Omdat de term zigeunersaus als negatief gezien kan worden, hebben we besloten de saus een nieuwe naam te geven’, zegt het levensmiddelenconcern.

Al langer kritiek

De Centrale Raad van Duitse Sinti en Roma juicht de beslissing toe. ‘Het is goed dat Knorr tegemoetkomt aan de bezwaren van zoveel mensen’, laat voorzitter Romani Rose weten aan het blad Bild am Sontag. Er bestaat al langer kritiek op de naam.

Eerder weigerde Knorr de naam nog aan te passen, zich beroepend op een traditie van meer dan honderd jaar. Tot in de jaren zeventig was ‘zigeuners’ – een begrip dat in de 16de eeuw ontstond – een gewone aanduiding voor dit nomadische volk. Daarna kreeg het een negatieve bijklank.

‘Het is goed dat Knorr reageert op de klachten van veel mensen’, reageert  Romani Rose van de Centrale Raad van de Duitse Sinti en Roma in de Duitse pers. Volgens Rose zijn namen zoals Zigeunersaus en Zigeunerschnitzel nog redelijk onschuldig. Echt zorgen maakt hij zich om de groeiende discriminatie van Roma en Sinti. Zo wordt de term zigeuners in voetbalstadions gebruikt als scheldwoord.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Epos staat straks met de foodtruck voor de deur

Epos staat straks met de foodtruck voor de deur

De coronamaatregelen dwingen ondernemers tot creatieve oplossingen. Dat geldt ook voor Epos. Creativiteit maakt rayonmanager Tom Rikkerink gelukkig. “We zijn begaan met de slagers. En we hebben alles in huis om ze een handje te helpen.”

Dé barbecuetrend van 2021: Complete en gezonde maaltijd van de grill

Dé barbecuetrend van 2021: Complete en gezonde maaltijd van de grill

De thuisbarbecue wordt steeds professioneler. De vraag naar grote stukken vlees is enorm toegenomen en de kennis over de verschillende delen ook. Naast vlees worden ook desserts, aardappelen en groenten steeds vaker op de barbecue bereid. Dat sluit aan bij de nieuwste trend: een gezonde maaltijd van de grill.

De natuur bepaalt

De natuur bepaalt

Inmiddels is het alweer 2021. Het jaar begon niet zoals iedereen ongetwijfeld had gehoopt, net als iedereen weet dat de tijd geen rekening houdt met onze wensen. De vraag is waar we naartoe gaan. Wie geeft ons het inzicht op waar we over een paar maanden zullen staan?Ook de komende tijd is nog steeds onzeker en nog steeds hebben we geen idee welke kant...