'XL-porties zijn calorieënbommen

13 augustus 2012 Norbert van der Werff

DEN HAAG - In navolging van Amerika hebben Nederlandse fastfoodketens al enige tijd extra grote porties op het menu. Dat zijn calorieënbommen en de Consumentenbond zette in de Gezondgids van oktober deze calorieën op een rij.

DEN HAAG - In navolging van Amerika hebben Nederlandse fastfoodketens al enige tijd extra grote porties op het menu. Dat zijn calorieënbommen en de Consumentenbond zette in de Gezondgids van oktober deze calorieën op een rij.

'Uit onze metingen blijkt dat deze porties absurd veel calorieën bevatten, soms twee tot drie keer meer dan een normale avondmaaltijd', stelt de bond.

KFC

De Fully Loaded Box van Kentucky Fried Chicken spant de kroon met 1581 kilocalorieën per portie. Op de voet gevolgd door de Zinger Box van dezelfde keten met 1468 calorieën.

Daarna is het de beurt aan Burger King met het Hot Texas Double Whopper menu (1433) en hetzelfde menu maar dan zonder de toevoeging Double (1207). Het voordeelmenu extra van McDonald's 'doet' 935 calorietjes. De Consumentenbond baseert zich op eigen metingen en op informatie op de websites van de ketens.

De bond zegt erbij dat 'een hamburger, portie friet of pizza op zijn tijd' geen kwaad kan. Maar wanneer extra grote maaltijden een gewoonte worden, dan vliegen de kilo's eraan. Tien calorieën per dag - nog geen suikerklontje - kan al leiden tot een halve kilo extra gewicht per jaar.' 

Lees ook:

New York verplicht kcal op menu (23 juli 2008)

Consument onderschat calorieën in grote porties (6 september 2006)

Volpropper Spurlock nu veganist (30 januari 2006)

Altijd op de hoogte blijven?