WUR pleit voor invriezen 'toxoplasmavlees

13 augustus 2012 Lucien Joppen

WAGENINGEN - Onderzoekers van de Animal Sciences Group van Wageningen UR pleiten voor een 'toxoplasmaloze' vleesketen door het vlees van besmette dieren in te vriezen.

WAGENINGEN - Onderzoekers van de Animal Sciences Group van Wageningen UR pleiten voor een 'toxoplasmaloze' vleesketen door het vlees van besmette dieren in te vriezen.


Toxoplasma is een eencellige parasiet waarmee zowel mens als dier besmet kan raken. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 200.000 mensen besmet met deze parasiet.


Katten

Katten vormen de belangrijkste bron van een toxoplasmabesmetting. Met de kattenpoep komen eitjes van de parasiet terecht in het milieu. Schapen, geiten of buitenlopende varkens nemen deze eitjes weer op, waardoor het vlees van deze dieren besmet raakt.


Volgens de ASG kan deze besmetting eenvoudig worden voorkomen door het vlees in te vriezen. De onderzoekers pleiten ervoor om de verantwoordelijkheid niet alleen bij de consument te leggen.


Rol voor sector weggelegd

Ook de sector zou een rol moeten spelen door vooraf de besmette dieren op te sporen en dit vlees door invriezen te ontsmetten. 


Europees onderzoek toont aan dat tweederde van de besmettingen toe te schrijven is aan de consumptie van besmet vlees.


De meesten worden er nauwelijks ziek van, maar bij 15 tot 20 procent treden griepachtige verschijnselen op die soms weken tot maanden kunnen aanhouden, aldus de ASG.


De ontwikkeling van een toxoplasmaveilige vleesketen hebben de onderzoekers beschreven in een publicatie in het toonaangevende vakblad Trends in Parasitology.


Lees ook:

Meer voedselinfecties door klimaat (22 september)


Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:

Alle artikelen over besmettingen


Altijd op de hoogte blijven?