Worstmachine genomineerd voor Award

SLAGERSWERELD - Sonder Food Systems in Hengelo is met zijn non-stop worstmachine genomineerd voor de Food Valley Award.

SLAGERSWERELD - Sonder Food Systems in Hengelo is met zijn non-stop worstmachine genomineerd voor de Food Valley Award.

De non-stop worstmachine neemt het proces van worst maken over vanaf het verpompen tot en met het garen. Het wereldwijd gepatenteerde proces is minder arbeidsintensief, hygiënischer en levert minder snijafval op.

Tijd
Nieuw in dit proces is het gebruik van radiofrequente (RF) verhitting. Hierdoor wordt de bereidingstijd enorm teruggedrongen. Het hele traject neemt maar 4 tot 6 minuten in beslag, in plaats van 4 tot 6 uur.
Het proces is nog in onderzoek en ontwikkeling. Samen met TOP, een bedrijf gespecialiseerd in ontwikkeling van nieuwe producten en verwerkingstechnologieën heeft Sonder een kleinschalig prototype uitgetest. Verschillende partijen ontwikkelen en bouwen onderdelen van het nieuwe proces.

Andere genomineerden
De Food Valley Award wordt uitgereikt op 4 oktober in Ede. Andere genomineerden zijn Plant Dynamics en Plant Research International om vitaliteit van planten en fruit in beeld te brengen en HiFri uit Breda die een systeem bedacht waarbij friet niet in vet maar in stoom en hete lucht wordt gebakken.

Lees ook
Levensmiddelentechnoloog wil ambacht worst maken behouden

Levensmiddelentechnoloog wil ambacht worst maken behouden

Voor worst maken is veel vakmanschap nodig, maar door het sluiten van slagerijen verdwijnt deze kennis. Levensmiddelentechnoloog Johan Kwaaitaal wil de kennis en vakmanschap van worst maken internationaal borgen.

Landjäger

Landjäger

Landjäger, in enkel- en meervoud, betekent letterlijk ‘landjager(s)’. Dit was oorspronkelijk de bereden politie in Zuid-Duitse provincies. Landjäger is een gedroogde worst die traditioneel in Zuid-Duitsland, Zwitserland, Vorarlberg en de Elzas gemaakt en gegeten wordt.

Saucijzen

Saucijzen

Een paar jaar geleden hadden we toch allemaal saucijzen in de toonbank? Lekker ‘neutraal’ gekruid met keukenzout, peper en nootmuskaat. Nu zien we steeds vaker dat collega’s het lastig vinden om nog saucijzen te verkopen. De eetgewoontes veranderen, dus verandert ons assortiment mee.