Woensdag 9 oktober: Nationale Krokettendag

shutterstock_498822769

Het is vandaag, 9 oktober, Nationale Krokettendag. Verschillenden krokettenmakers staan stil bij de dag die in 2014 begon met het Krokettenboek van voedselrecensent Johannes van Dam.

De croquet is van oudsher een product dat banketbakkers maakten. De befaamde Kwekkeboom kroket en Holtkamp croquet komen uit die keukens. Hoewel vleeskroketten van oorsprong een banketbakkersproduct zijn, worden ze tegenwoordig vooral bij snackbars en horecabedrijven verkocht.

De Nationale Krokettendag is in 2014 in het leven geroepen door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, meldt vakblad Snackkoerier. Op die dag verscheen ‘het Krokettenboek’ van restaurantrecensent Johannes van Dam, die in 2013 overleed. Sinds die dag is het op 9 oktober, de verjaardag van Johannes van Dam, Nationale Krokettendag.

Geen kroket, maar croquet

Sinds 2005 wordt de Holtkamp croquet gemaakt in de çroquettenkeuken in Amsterdam, onder leiding van patissier en eigenaar van Holtkamp Horeca Patisserie en Croquetten, Nico Meijles.

Johannes van Dam adviseerde Meijles ooit een paar druppels citroensap aan de salpicon (de dikke ragout waarvan de kroket wordt gemaakt) toe te voegen. Ook de schrijfwijze is naar aanleiding van zijn advies gewijzigd naar ‘croquet’, gezien hij de croquet als een delicatesse zag en dit beter vond passen bij de smaak van de croquetten van Holtkamp Horeca.

Nieuwe kroketteen

Snackkoerier weet te melden dat Holtkamp Horeca dit jaar met een aantal verrassende smaakcombinaties komt. Op de website van Holtkamp staan dertien culinaire gerechten met verschillende kroketten in de hoofdrol. Zo is er de kalfscroquet met onder meer piccalilly roomkaas en Parmezaanse kaas, de draadjesvleescroquet met een remoulade van knolselderij en pijnboompitten en de garnalenbitterbal met gazpacho.

Kroket van varkenswangetjes

De firma ‘Wilde Kroketten’ in Amsterdam nodigt vandaag iedereen uit om rond 17.00 uur naar de Danzigerkade 27 in Amsterdam te komen. Het krokettenrestaurant heeft namelijk een paar nieuwe kroketjes om te proeven, waaronder een rivierkreeftenkroket, een Durockroket (gemaakt van de wangetjes van het Durocvarken) en een nieuwe vegetarische kroket. Verder zijn er sprekers en krijgen bezoekers te zien hoe een kroket wordt gemaakt.

Krokettenfeitjes

Leuke krokettenfeitjes komen van onder meer van Sligro:

  • De eerste kroketten hadden de vorm van een ei.
  • In Nederland eten we sinds ongeveer 1830 kroketten.
  • De kroket is oorspronkelijk ontwikkeld in de Franse keuken. In 1691 schreef de kok van Lodewijk XIV al over een recept voor ‘croquets’.
Meer over
Lees ook
Kalfsvleescroquet met ­gebroken lavasblad

Kalfsvleescroquet met ­gebroken lavasblad

Voor de titel bekendste snack van Nederland staat de kroket al vele jaren in de top. Paul van Trigt deelt zijn recept Kalfsvleescroquet met ­gebroken lavasblad.

Foie Royale introduceert ganzenlever kroketten

Foie Royale introduceert ganzenlever kroketten

Foie Royale introduceert een ganzenleverkroket met truffel op de Nederlandse en Belgische markt. De kroket wordt verkocht bij verschillende groothandels. De ganzen en eenden van Foie Royale hebben volgens het merk een beter leven gehad en zijn niet volgestopt. De gezonde rode levers vormen de basis van de productlijn van Foie Royale. Deze gezonde...

Vocking brengt culinaire bitterbal en kroket op de markt

Vocking brengt culinaire bitterbal en kroket op de markt

Het Utrechtse familiebedrijf Vocking brengt een eigen culinaire bitterbal en kroket op de markt. De worstenmakerij is vooral bekend van de Vocking leverworst.