‘Wij hebben gewoon de gok genomen’

3 januari 2017 Karin Geesink-Stegeman

Een slagerij overnemen is een grote stap. Rilana en Diederik Spaan zetten deze stap in april 2015. Het jonge gezin nam een slagerij over midden in een woonwijk in Veenendaal. Naast het overnemen van een bestaande zaak stond ook het privéleven niet stil. Familie Spaan is in verwachting van hun tweede kindje wanneer ze de zaak kopen.

Slagerij Ariesen ligt midden in een woonwijk aan de Middellaan in Veenendaal. Een opvallende locatie voor een slagerij. Dit is niet altijd het geval geweest. De slagerij staat al 85 jaar op dezelfde plek. In het begin was dit aan de rand van Veenendaal, in de loop der jaren is de woonwijk om de slagerij heen gebouwd.

Diederik Spaan nam in 2015 samen met zijn vrouw Rilana de slagerij over van Dik en Janny Ariesen. Rilana was op dat moment zwanger van hun tweede kindje. Bedenkingen over de ligging van de slagerij had Diederik niet. ‘De slagerij voelde gewoon goed. Dat het midden in een woonwijk ligt zien wij niet als een probleem.’

Ariesen-Veenendaal-039-300x200 De slagerij ligt midden in een woonwijk.

Tot nu toe heeft de jonge ondernemer juist alleen maar positieve ervaringen met de plek. ‘Het is een hele leuke buurt. Iedereen staat voor ons klaar. Zo bieden buurtbewoners bijvoorbeeld aan om met de feestdagen bestellingen voor ons weg te brengen. Dat is toch fantastisch?’ Al kan Spaan ook wel één nadeel van de locatie noemen. In drukke periodes zoals met Kerst en Pasen is het heel druk in de straat. ‘Dan ontstaan er vanzelf verkeersopstoppingen. Gelukkig gaat dat allemaal heel gemoedelijk. De mensen zijn dat gewend.’

Wonen en werken

Met de opening van slagerij Ariesen in Veenendaal kwam ook de verhuizing van het gezin van Leerdam naar Veenendaal. De familie Spaan nam haar intrek in het woonhuis naast en boven de slagerij.

‘Je hoort vaak dat slagers werk en privé graag gescheiden willen houden en dat ze niet naast de slagerij willen wonen. Mij bevalt het tot nu toe juist goed. Kort na de overname is mijn vrouw bevallen van ons tweede kindje. Dan is juist prettig om dicht bij huis te wonen.’ Maar ook qua werkzaamheden vindt Spaan het fijn om dicht bij de zaak te wonen. ‘Als ik ’s avonds even de rokerij wil aansteken, dan ben ik met een paar minuten weer thuis. Ik hoef daarvoor niet het hele dorp door. Het is misschien wel zo dat je geneigd bent om ’s avonds nog langer door te werken, of om nog even iets in de slagerij te doen. Maar ik zie dat niet als iets negatiefs. In je eigen zaak moet je veel tijd steken. Als ik dat niet wil, dan had ik maar geen ondernemer moeten worden.’

Overname

De overname van de slagerij was snel rond. Voordat Spaan eigenaar werd van Ariesen heeft hij eerst drie maanden meegewerkt in de slagerij. ‘Op die manier leer je het bedrijf en de klanten goed kennen. Ook heb je dan tijdens het werk de tijd om na te denken over wat je allemaal wilt aanpakken in de zaak.’

kader-300x200 Dik Ariesen is nog altijd werkzaam als worstmaker in de slagerij.

Ariesen heeft Spaan niet begeleid in de bedrijfsvoering. ‘Hij zei tegen mij: ‘Er zitten twee generaties tussen ons in. Jij moet het gewoon op je eigen manier doen.’ Dat vond ik fijn. Door die opmerking heb ik geen remming gehad. Ik voelde me niet bezwaard om bepaalde dingen in de zaak te veranderen.’

Diederik en Rilana Spaan hebben veel verbouwd aan de slagerij. Zo zijn de gevel en de werkruimte vernieuwd. In de winkel hebben ze schermen geplaatst met actuele reclames en informatie over hun vlees. ‘Het assortiment hebben we ook vergroot. We hebben meer vlugklaar en kant-en-klaar artikelen toegevoegd.’

Spaan heeft geen rare fratsen uitgehaald om de bestaande klanten vast te houden. ‘We hebben gewoon erg ons best gedaan. Je moet gelijk vanaf het begin af aan laten zien wat je kunt, dan houd je de klanten vast. Als je in het begin verzaakt, dan raak je de klanten kwijt. En die win je niet makkelijk terug. Gelukkig hebben we alle klanten weten vast te houden en zijn er ook veel nieuwe klanten bijgekomen.’

Het volledige interview staat in Vleesmagazine. Ben u nog geen abonnee? Kijk dan op vleesmagazine.nl/abonneren

Altijd op de hoogte blijven?