'Welzijn dieren komt voor Franse boer op eerste plaats

2 november 2014 Ruud Peijs Boerderij Christiane Lambert, vice-voorzitter van de Franse boerenkoepel FNSEA: 'Waarom moeten we bij elk verhaal over de intensieve veehouderij nu weer een foto zien van een Amerikaanse megafarm?' Foto: FNSEA

'Het welzijn van zijn of haar dieren komt voor de Franse boeren op de eerste plaats. Al jaren lang maken we op dit gebied onophoudelijk verdere verbeteringen en vooruitgang. Het wordt tijd dat we dat nu eens aan de buitenwereld gaan vertellen.' Dat zegt Christiane Lambert, vice-voorzitter van de Franse boerenkoepel FNSEA.

De FNSEA gaat actief de boer op om tegenwicht te bieden aan de dieren-, milieu- en andere organisaties die van de media steeds maar weer alle ruimte krijgen om te beweren hoe slecht het wel met het welzijn van de boerderijdieren is gesteld. Recent gebeurde dat weer bij de acties en het proces rond de Ferme des 1000 Vaches bij Abbeville. 'Je ziet en hoort dan voortdurend actievoerders op de tv, maar een boer is vaak in geen velden of wegen te zien. Daar willen we verandering in brengen, ons verhaal moet op z'n minst ook gehoord worden.' Want dat verhaal is goed, zegt de Franse bond.

Oog van de meester

'Als een dier niet gezond is of slecht wordt behandeld, dan lijdt iedereen daaronder, de veehouder voorop. La Fontaine had het al over het oog van de meester. Het welzijn van een dier is ook het welzijn van de boer', aldus Lambert tijdens een perspresentatie in Parijs waar ook veehouders met runderen, varkens, paarden en gevogelte acte de présence gaven om persoonlijk met het aanwezige mediavolk van gedachten te wisselen. Daarbij presenteerde de bond zelf ook een document waarin alles wat boeren doen op het gebied van dierenwelzijn wordt opgesomd en uitgelegd.

Vooruitlopen

Volgens de FNSEA brengen veehouders meestal al snel verbeteringen aan die door onderzoekers op het gebied van dierenwelzijn worden gesuggereerd. Ook lopen velen vooruit op aangekondigde regelgeving. Zo voldoet de helft van de Franse eendenhouders al aan de eis van groepshuisvesting die pas in 2016 van kracht wordt. De aanwezige boeren stelden daarbij nadrukkelijk dat hun imago nogal eens onderuit wordt gehaald door juist die ene collega bij wie het mis gaat. Bovendien wordt de media verweten vaak bewust een verkeerd beeld te schetsen. 'Waarom moeten we bij elk verhaal over de intensieve veehouderij nu weer een foto zien van een Amerikaanse megafarm?'

Altijd op de hoogte blijven?