Weinig salmonella in Nederlandse kip

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

BRUSSEL - Vleeskuikens in Nederland bevatten, vergeleken bij andere Europese landen, weinig salmonella. Dat blijkt uit een EU-onderzoek naar voedselinfecties door salmonellabacteriën.

BRUSSEL - Vleeskuikens in Nederland bevatten, vergeleken bij andere Europese landen, weinig salmonella. Dat blijkt uit een EU-onderzoek naar voedselinfecties door salmonellabacteriën.


Salmonella enteritides en salmonella typhirmurium, die de meeste voedselinfecties in Europa veroorzaken kwamen in Nederland bij het pluimvee slechts in 1 procent van de gevallen voor, zo bleek uit metingen die in 2006 zijn uitgevoerd. Dat is ruim onder het Europese gemiddelde dat op 11 procent staat.


Bacteriën bij het pluimvee komen voor een deel ook op het vlees terecht. De VWA heeft vorig jaar onderzocht hoe vaak dit het geval was. Van de ruim 1.360 producten bleek in Nederland slecht 0,8 procent besmet te zijn.


De metingen voor het salmonella-rapport werden overal in de EU op dezelfde manier uitgevoerd. In Nederland werd het onderzoek verricht door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE).


Lees ook:

Salmonellabesmettingen België flink omlaag (1 maart 2007)


Recall: mogelijk salmonella in katenspek (12 februari 2007)


Actieplan salmonella blijft nog (6 december 2006)

   

Altijd op de hoogte blijven?