Weinig Campylobacter in kippenslachterij

13 augustus 2012 Tom van der Meer

ZOETERMEER - Er is in slachterijen in Nederland vrijwel geen besmetting met Campylobacter bij filet en velhoudende kipproducten.

ZOETERMEER - Er is in slachterijen in Nederland vrijwel geen besmetting met Campylobacter bij filet en velhoudende kipproducten.


Dat blijkt uit onderzoek in de pluimveevleeskolom, meldt de PVE. Bedrijven in deze kolom wilden op basis van onderzoek komen tot een inventarisatie van de besmettingsniveaus in het hele productieproces.


Nu de eerste fase van dit onderzoek is afgerond, blijkt dat het besmettingsniveau van filet en kipproducten in de slachterijen zeer laag is.


De resultaten van dit eerste onderzoek zijn gebruikt in het overleg tussen de Nederlandse pluimveeverwerkende industrie (Nepluvi) en het ministerie van VWS. Hierbij is een convenant afgesloten over de vervolgaanpak.


In het vervolgonderzoek wordt nu de focus gelegd op de eindfase in de slachterij, in de eindproducten die bestemd zijn voor de consumenten.


Ook zal opnieuw bepaald worden hoe het komt dat mensen ziek worden door Campylobacter. En vooral: welk deel van het ziek worden is toe te schrijven aan de kip en welk deel komt door andere factoren.


Lees ook:

Meer campylobacter op kip (17 maart 2009)

PVE: 'Geen extra aanpak campylobacter' (27 februari 2009)

Kip nog steeds het vaakst besmet (26 februari 2009)

Meer infecties Campylobacter in EU (21 januari 2009)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Campylobacter

Altijd op de hoogte blijven?