Weer staking Unox: ‘lege schappen dreigen’

OSS-UNOX-WORST

Werknemers van Unox in Oss hebben maandagavond 13 november opnieuw voor 24 uur het werk neergelegd. Volgens vakbond FNV dreigen de schappen van supermarkten leeg te raken.

Het is al de vijfde keer deze maand dat medewerkers van de Unox-fabriek in Oss actievoeren voor behoud van onder meer hun pensioen, nu de fabriek waar zij werken een nieuwe eigenaar krijgt. Bestuurder Niels Suijker van vakbond FNV denkt dat door de reeks stakingen de eerste schappen zo langzamerhand leeg gaan raken. Een woordvoerster van moederbedrijf Unilever sprak tegen dat dit al aan de orde is. ‘Er liggen voldoende producten in de supermarkt.’ Wel erkende zij dat de beschikbare voorraden niet oneindig zijn.

Unilever wil om tafel

Unilever gaat er niet van uit dat klanten daadwerkelijk mis gaan grijpen in de supermarkt, en vindt dat ook niet nodig. ‘Wij hebben helemaal geen eindbod op tafel gelegd dus er is ruimte om te praten’, aldus de woordvoerster. ‘Het is echt jammer dat FNV daar momenteel niet voor kiest.’

Verkoop Unox aan Zwanenberg

Moederbedrijf Unilever verkoopt de fabriek, waar worst, soepen en sauzen worden gemaakt, aan vleesverwerker Zwanenberg. Die wil morrelen aan de arbeidsvoorwaarden, met name de pensioenen. De circa driehonderd werknemers willen daarvoor compensatie van Unilever. Ook eisen zij garanties over behoud van werkgelegenheid.

Oud-SP-leider Jan Marijnissen ook in actie

Dinsdagochtend 14 november houden de werknemers een mars van de Unox-fabriek naar het centrum van Oss. Daar worden zij onder meer toegesproken door voormalig SP-leider Jan Marijnissen, die in het verleden ook voor Unox heeft gewerkt.

Meer over
Lees ook
Typisch Nederlands: de rookworst op een postzegel

Typisch Nederlands: de rookworst op een postzegel

In de nieuwe postzegelserie Typisch Nederlands heeft PostNL op 2 januari postzegels uitgebracht waarop de populaire Nederlandse rookworst de hoofdrol speelt. In Nederland worden jaarlijks tientallen miljoenen rookworsten gegeten.Wat voor Nederlanders heel gewoon is, vinden buitenlanders vaak bijzonder, aldus PostNL: de rookworst. In Nederland wordt...

Keurslagers openen het rookworstseizoen 2019

Keurslagers openen het rookworstseizoen 2019

De Keurslagers van Nederland openen deze week weer traditioneel het rookworstseizoen. De rookworst bestaat al meer dan negentig jaar en er worden er in Nederland jaarlijks zo’n 49 miljoen gegeten. Er gaat uiteraard niets boven een ambachtelijke rookworst van de slager, aldus de Vereniging van Keurslagers.Rookworst worden bij de Keurslager gemaakt van...

Nederlanders eten ruim 35% meer koelvers

Nederlanders eten ruim 35% meer koelvers

Nederland gaat steeds vaker voor vers. Uit onderzoek blijkt dat ruim 35 procent van de Nederlanders de afgelopen twee jaar meer koelverse maaltijden eet. Dat meldt Nederlands grootste soepproducent Unox, die vandaag aankondigt in te zetten op koelverse soepen.Onder de naam Unox Puur Soep ligt vanaf deze week koelverse soep van het merk Unox in het vers-schap....