Webinar ‘Herziening praktijkrichtlijnen voor koelinstallaties’

tweede foto Depositphotos_63771725_original corraheeshutter

NEN organiseert 13 mei het Webinar ‘Herziening praktijkrichtlijnen voor koelinstallaties’. Het gaat hierbij om NPR 7600 en NPR 7601. NPR 7600 gaat over de toepassing van brandbare koudemiddelen in stationaire koelinstallaties en warmtepompen. NPR 7601 is van toepassing op koelinstallaties en warmtepompen met koudemiddel koolstofdioxide.

Veel bedrijven hebben installaties waarin ze producten koelen of invriezen. Denk aan supermarkten, slagerijen, bakkerijen, restaurants, agrarische bedrijven en groothandels. De koelmiddelen in deze installaties kunnen een veiligheidsrisico opleveren. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen stappen veel bedrijven over op zogenaamde ‘natuurlijke koudemiddelen’, zoals koolwaterstoffen en CO2. Dit wordt gestimuleerd vanuit de Nederlandse overheid.

Veiligheidsrisico’s

Aan deze koudemiddelen zijn echter veiligheidsrisico’s verbonden voor de werknemer: zo zijn koolwaterstoffen brandbaar, en is CO2 giftig. De uitgangspunten en vereisten voor veilig werken met deze koudemiddelen zijn uitgewerkt in twee praktijkrichtlijnen, de NPR 7600 (koolwaterstoffen) en de NPR 7601 (CO2). Deze hebben een belangrijke positie in de markt. De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houdt toezicht op het veilig werken met deze installaties op basis van het Warenwetbesluit Drukapparatuur2016 en de genoemde praktijkrichtlijnen.

Webinar

Het doel van de Webinar is om gebruikers en installateurs te informeren hoe er veilig en verantwoord kan worden gewerkt met koelinstallaties. Met een focus op de belangrijkste wijzigen en toevoegingen van eerdere versies van de NPR-en (Nederlandse Praktijkrichtlijnen). Ook komt de relaties met wetgeving, (internationale) normen, competentie en certificering aan bod. Warmtepompen zijn een belangrijk onderdeel, maar bijeenkomst richt zich ook op andere koelinstallaties. Verder is er een mogelijk tot het stellen van vragen over beide NPR-en die door de aanwezige experts direct beantwoord kunnen worden. Aanmelden kan via NEN Evenementen.

 
Dossiers
Lees ook
Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2021 nadert. 31 januari is de deadline. Omdat deze aangifte anders is dan normaal zet de Belastingdienst vijf aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal op een rij.

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consumenten zijn vaker bereid een meerprijs voor biologische producten te betalen na uitleg over wat biologisch betekent, blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute. De positieve houding ten opzichte van biologische levensmiddelen steeg na een uitleg bij respondenten van 52 naar 75 procent.

Coalitie Food2Food 2.0 zet zich in voor circulair gebruik van plastic

Coalitie Food2Food 2.0 zet zich in voor circulair gebruik van plastic

Op vrijdag 3 december vond de kick-off bijeenkomst plaats van de ‘Coalitie Food2Food 2.0’. Deze coalitie bestaat uit meer dan dertig ketenpartners die zich inzetten voor circulair gebruik van plastic. De focus ligt op een industriële test van CurvCode, een Nederlandse innovatie voor het scheiden van plastics uit afvalstromen.