Wat doet VanDrie Group nog in Nederland?

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

AMSTERDAM - Wat doet VanDrie Group nog in Nederland? Moet het bedrijf niet overwegen zijn business te verplaatsen naar een land waar vlees, vakmanschap en ondernemen nog wel wordt gewaardeerd?

DOETINCHEM - Wat doet VanDrie Group nog in Nederland? Moet het bedrijf niet overwegen zijn business te verplaatsen naar een land waar vlees, vakmanschap en ondernemen nog wel wordt gewaardeerd?

De anti-vleeslobby heeft zich afgelopen weken het vuur uit de sloffen gerend om ervoor te zorgen dat de kalfsvleesreclame van de Stichting Promotie Kalfsvlees in de zwartst mogelijke hoek kwam. En zoals dat in Nederland tegenwoordig aan de orde van de dag is: met succes.

De Dierenbescherming, notabene de organisatie die aan het kalfsvlees van VanDrie Group het Beter Leven Kenmerk toekende, zou nu gezegd hebben niet te willen meewerken aan promotie van kalfsvleesconsumptie.

Ze werden 'niet vrolijk' van de tv-reclame 'Kalfsvlees daar word ik vrolijk van', meldt het ANP. VanDrie Group zou daarop zijn gezwicht voor de druk en haalde het spotje van de buis.

Even de échte feiten:

Feit: de Dierenbescherming stond en staat áchter het spotje.

Feit: Het enige 'protest' was dat oorspronkelijk de slogan werd gebruikt: 'kalfsvlees daar wordt iedereen vrolijk van'.

Feit: Op advies van de Dierenbescherming is daar van gemaakt: 'kalfsvlees daar word ík (Rob Geus) vrolijk van', omdat vegetariërs bijvoorbeeld in het algemeen niet vrolijk worden van vlees.

Feit: De spot met het woord iedereen heeft slechts drie dagen gedraaid.

Feit: De planning was dat de tv-reclame tót 22 september op televisie te zien zou zijn.

Feit: VanDrie Group is niet gezwicht onder druk

Gemanipuleerd

De negatieve berichten over de reclame lijken dus tot op het bot te worden gemanipuleerd. Ik waag zelfs te betwijfelen dat de kalfsvleesspot door Wakker Dier-stemmers écht is verkozen tot meest misleidende reclame. De uitverkiezing past wel erg mooi in de lobby van de afgelopen weken...

Ach, zolang je maar iets blijft roepen, wordt het vanzelf waar denken ze waarschijnlijk bij Wakker Dier en niet te vergeten de Partij voor de Dieren. Roep over mij maar vaak genoeg dat ik cocaïne snuif, dan wordt ik binnen een paar weken nagewezen als 'die junk van Meat & Meal'. Kan ik me daar dan tegen verdedigen?

Gecriminaliseerd

Wat is dat toch? De kalversector voldoet (en zelfs nog meer dan dat) aan alle Europese eisen voor de productie van kalfsvlees, maar wordt toch gecriminaliseerd.

Jammer dat we er allemaal met open ogen intrappen. En dat de consument via een U-bocht in zijn keuzevrijheid wordt aangetast, daar hebben we het niet over... Misschien wordt het tijd om dáár eens Kamervragen over te stellen?

Treurig

Het is treurig te moeten constateren dat het in Nederland mogelijk is geworden om een - economisch belangrijk - bedrijf als VanDrie Group (omzet 1,7 miljard euro), die er alles aan doet om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, wordt neergesabeld. Alleen maar door een kleine, maar actieve en kennelijk ook invloedrijke, groep burgers die eigenlijk maar één doel heeft: dat de hele wereld stopt met vlees eten.

VanDrie zou het televisiespotje hebben teruggetrokken, maar misschien moet het bedrijf, dat duizenden mensen direct én indirect werk biedt, overwegen zich terug te trekken uit Nederland. Kijken of we daar vrolijk van worden...

Lees ook:

Spotje kalfsvlees niet meer op televisie (3 oktober 2009)

Kalfsvleesreclame grootste 'liegebeest' (2 oktober 2009)

Rob Geus niet meer vrolijk van kalfsvlees (28 september 2009)

Kalfsvlees VanDrie krijgt Beter Leven logo  (20 januari 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over VanDrie Group

Alle berichten over kalfsvlees

Altijd op de hoogte blijven?