Wakker Dier in actie tegen 'superzeug

attachment-001_food-image-1585612

Er is een grens aan de productiemogelijkheden van varkens. Dat zegt Leo Leengoed, docent Diergeneeskunde Universiteit Utrecht in een reactie op de actie van Wakker Dier tegen de 'superzeug'.

De 'superzeug' krijgt volgens de Stichting meer biggen dan ze kan voeden, wat leidt tot moederloze opfok en meer biggensterfte.

Leengoed vindt dat de varkenshouderij niet structureel afhankelijk moet zijn van moederloze opfok. Volgens Wakker Dier is moederloze opfok in strijd met de wet. "Biggen hebben recht op 21 dagen moederzorg".

Maarten Rooijakkers, LTO-vakgroep varkenshouderij , zegt dat het klopt dat zeugen steeds meer biggen krijgen, maar dat de biggensterfte niet stijgt. Kunstmatige maatregelen zoals moederloze opfok, dragen volgens hem daaraan bij. Hij maakt de kantenting dat dit geen standaard moet zijn. Rooijakkers vindt de term 'superzeug' eigenlijk wel passend. "Nederlandse zeugen zijn inderdaad superzeugen. Kwalitatief goede zeugen die goed produceren".

Volgens communicatie manager Peter Loenen fokt Fokkerijorganisatie Topigs al jaren op het aantal spenen en vitaliteit van biggen. "Het aantal tepels gelijk moet zijn aan het aantal geboren biggen". Wakker Dier vindt het tijd dat de overheid ingrijpt. In een brief aan Staatssecretaris Dijksma pleit Wakker Dier voor een stop op het door fokken op grote tomen. In Duitsland speelt eenzelfde discussie. Naar aanleiding van camera beelden roept de federale kamer van dierenartsen een halt op de productie van grote tomen. Op de beelden is het doden van pasgeboren biggen te zien. Volgens de organisatie leidt vooral het gebruik van genetisch Deense zeugen tot meer biggensterfte.

Lees ook
5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

5% minder varkensvlees verwerkt in eerste half jaar van 2022

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van 2022 minder varkensvlees verwerkt, meldt Varkens.nl. 5 procent minder varkens werden geslacht in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

‘Koken voor blije varkens’ is het Beste Idee van Varkensland

‘Koken voor blije varkens’ is het Beste Idee van Varkensland

Het echtpaar Coen en Marlijn van Gorp wonnen met hun voerconcept ‘koken voor blije varkens’ de zesde editie van de innovatiewedstrijd ‘Het Beste Idee van Varkensland’. Dat maakte Karien Koenders, voorzitter van de vakjury, bekend tijdens de online finale op 9 december.

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

Er is een lichte daling van het aantal varkens. Tegelijkertijd blijft het aantal runderen gelijk. Dat blijkt volgens het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2021. Ook zijn er minder schapen en kippen.