VWA adviseert criteria voor campylobacter

13 augustus 2012 redactie

Een begrip als 'campylobacter-vrij' kan volgens de VWA een verkeerd signaal geven aan consumenten.DEN HAAG – Campylobacter kan het best worden bestreden door microbiologische criteria vast te stellen in plaats van productiemethoden voor te schrijven. Dat stelt het Bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in een advies aan minister Veerman van LNV.

Vorig jaar stelden minister Hoogervorst van VWS en Veerman met ingang van 2007 een verbod op kippenvlees met salmonella of campylobacter voor in Nederland. Met zo'n nulnorm liep Nederland voor op de Europese richtlijnen die voorschrijven dat kip in 2011 vrij moet zijn van salmonella. In september kwam Hoogervorst terug van het voorstel, onder meer na protesten van het CBL. De supermarktkoepel dreigde geen kippenvlees meer te verkopen.

Het Bureau Risicobeoordeling adviseert verder decontaminatie in het slachthuis toe te staan. Daarmee krijgt de industrie de mogelijkheid om effectieve maatregelen ter reductie van besmettingen te nemen.

Maatregelen moeten zoveel mogelijk op EU-niveau genomen worden. Volgens de VWA veroorzaakt campylobacter jaarlijks een schade van 21 miljoen euro, onder meer door verloren arbeidsdagen.

Het Bureau Risicobeoordeling zegt dat de minister kan overwegen termen als 'campylobacter-vrij' en 'campylobacter-arm' te verbieden. Ook als er sprake is van een gereduceerde infectiegraad. Volgens de VWA krijgt de consument anders ten onrechte het idee dat een goede hygiëne in de keuken niet langer van belang is.

Lees ook:

VWA: strijd aanbinden met resistente pathogenen

Altijd op de hoogte blijven?